Forum > i40 VF
[i40 VF] Tarcze hamulcowe w i40
Jarzyna15:
Jeżeli ma to pomóc to wymienię oba elementy bo ile razy można zmieniać tarcze... Po prostu szukam rozwiązania które mogło by pomóc. Bo nie mam znów ochoty jeździć i szukać nowego auta że względu na to że tarcze ciągle biją.
A teraz tak z innej beczki przypomniałem sobie teraz że jakiś czas temu mechanik zmieniał mi łożysko w kole z lewej strony a takim zbiegiem okolicznosci po tygodniu zmieniłem też tarcze. Może to ma jakiś wpływ na to bicie?
weuek:
Może mieć. Jeśli to piasta typu denckermann, kraft czy maxgear, to jakość/trwałość jej nieprzeznaczona. A często już przy samym montażu są one uszkadzane.
Gdy kupiłem swój obecny pojazd, tarcze były zwichrowane (przy hamowaniu tak od 80 km/h telepało). Wymieniłem same tarcze (z klockami) i problem nie powrócił od ponad trzech lat.
apikus:
A sprawdzałeś tylne hamulce, czy sie nie blokują zaciski?
Nieprawidłowa praca tyłu może mieć wpływ na tarcze z przodu.
Jarzyna15:
--- Cytat: "weuek" ---Może mieć. Jeśli to piasta typu denckermann, kraft czy maxgear, to jakość/trwałość jej nieprzeznaczona. A często już przy samym montażu są one uszkadzane.
--- Koniec cytatu ---
No Piasta została oryginalna zmieniłem tylko łożysko (SKF).
A odnośnie hamulców tylnych to są one w porządku.
kosmos2011:
--- Cytat: "weuek" ---320 mm to bardzo mało prawdopodobny rozmiar do auta z dieslem 1.7. Takie tarcze to bywają teraz z w parze z silnikami ~200 KM.
--- Koniec cytatu ---
Wielkość tarcz hamulcowych i zacisków w i40 jest niezależna od rodzaju silnika.
Nawigacja
[#] Następna strona