Forum > i40 VF

[i40 VF] Tarcze hamulcowe w i40

<< < (8/22) > >>

weuek:

--- Cytat: "Jarzyna15" --- Mierzylem dziś tarcze i na 18" felgach mam tarcze o średnicy 300mm a z  tego co widziałem powinno być 320 mm czy może to mieć wpływ na bicie tych tarcz?
--- Koniec cytatu ---

To jest przecież niemożliwe, żeby założyć samą tarczę w innym rozmiarze, bo za duża się zwyczajnie nie zmieści w zacisk, a na za małej klocek będzie częściowo samo powietrze ściskał. Nawet najgorszy mechanik na świecie zorientowałby się, że coś jest źle.

Alonzo_:
Pytanie czy przy tarczach 320mm klocek też jest 20mm wyższy.
Obstawiam, że tak. Stąd  oczywiście, że może i zapewne ma to duże znaczenie. Mniejsza tarcza z miejszym klockiem = bardziej się "meczy" materiał przy mocnym hamowaniu bo jest mniejszy obszar pracy a przez to bardziej się nagrzewa i to jest grzanie na mniejszej powierzchni.
Dlatego uważam, że  problemem sa tu zbyt małe tarcze w stosunku do gamarytu auta.
Jak zakładałem temat i pisałem po paru tu użytkownikach i40-tek PW-y to zauważyłem, że problem występował przy 16-tkach felgach. Stąd taki wniosek. Bo tu jest mniejsza średnica tarczy (tak mi się wydaje bo tego nie sprawdzałem).
Obstawiam, że najskuteczniejszym rozwiązaniem byłaby wymiana tarcz, zacisków i felg na większe.
Chyba, że  jest tu ktoś kto ma podobne kłopoty tez na 17-tkach?
Jarzyna15 a Ty masz auto od nowości? W sensie jakie felgi miałeś w nim na starcie?

weuek:

--- Cytat: "Alonzo_" ---Pytanie czy przy tarczach 320mm klocek też jest 20mm wyższy.
Obstawiam, że tak.
--- Koniec cytatu ---

Na 101% nie. Może być wyższy nieznacznie. Zazwyczaj jest tak, że większa tarcza ma powierzchnię roboczą bardziej oddaloną od przylgni felgi (środka tarczy opierającego się na piaście). A często klocki są te same do tarcz niewiele różniących się rozmiarem.

320 mm to bardzo mało prawdopodobny rozmiar do auta z dieslem 1.7. Takie tarcze to bywają teraz z w parze z silnikami ~200 KM.

Jarzyna15:

--- Cytat: "Alonzo_" ---Jarzyna15 a Ty masz auto od nowości? W sensie jakie felgi miałeś w nim na starcie?
--- Koniec cytatu ---

Niesty nie mam od nowości ale mój hyundai jako serie miał założone 17", ja dokupiłem 18" na lato a 17" zostawało na zime. Jak zamawiałem klocki z tarczami wszystko było robione po VIN-ie więc nie powinno być źle. Ale może 320 mm będzie rozwiązaniem i pomoże będę musiał to wziąć pod uwagę. jednak z tego co pamiętam pierwsze brembo jak przykładałem je do oryginału wyglądały tak samo (średnica). Myślałem też żeby jechać na serwis może oni coś powiedzą choć mam pewne wątpliwości bo w salonie to różnie bywa z tymi "specami".

weuek:

--- Cytat: "Jarzyna15" ---Ale może 320 mm będzie rozwiązaniem i pomoże będę musiał to wziąć pod uwagę.
--- Koniec cytatu ---

A załapałeś już, że większe tarcze będą wymagać przynajmniej wymiany jarzm na inne (albo też zacisków)?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej