Forum > i40 VF

[i40 VF] Tarcze hamulcowe w i40

<< < (6/22) > >>

weuek:

--- Cytat: "Jarzyna15" ---po około 3000 tyś km zaczynają mieć bicie.
--- Koniec cytatu ---

Żadna tarcza nie wytrzyma 3 miliony kilometrów. Zresztą auto takoż.

Może myjesz auto po trasie, gdy tarcze są gorące.

Jarzyna15:
3 tyś km dwie myśli w jednej sekundzie i wyszło jak wyszło. Wiesz co wiem, że nie można myć po trasie gdy tarcze są rozgrzane i tak też nie robię. Nie jest to mój pierwszy samochód i nigdy wcześniej nie miałem takich sytuacji... tak jak napisałem nie zrobiłem nic co mogło by wpłynąć na bicie tarcz. Zastanawiam się więc czym może być to spowodowane bo nie jest to normalne.

Alonzo_:
Jarzyna15 ja wymieniłem 3 komplety i każdy po krótszym/dłuższym czasie zaczynał bić.
Wg mnie za małe tarcze poszły do tego auta i  może być podobna sytuacja jak była np z któryms outlanderem  czy 2 litrowym fiatem bravo i innymi.
Ale ostatnim razem już nie wymieniałem tarcz tylko z racji, że były świeże pojechałem je przetoczyć ale na piaście w maszynie, bez zdejmowania żeby wyeliminować ewentulane bicie na piaście czy że cos jest pod tarczą po założeniu. Miałem lekkie bicie na prawej wykazane. Wyważone wcześniej koła i odpukać mam już dość długo spokój.
To sie w sumie nie trzyma kupy bo gdyby biła piasta to by cały czas biła od początku po zmianie tarcz a nie  po pewnym przebiegu....ale na razie cisza -  będzie jakieś 10-15 kkm.

Jarzyna15:
Możesz mieć rację z wielkością tarcz względem samochodu. Nie jestem zwolennikiem toczenia tarcz bo to jednak takie zamiatanie problemu pod dywan, ale jeśli to miało by pomóc to może jest to wyjście. Mierzylem dziś tarcze i na 18" felgach mam tarcze o średnicy 300mm a z  tego co widziałem powinno być 320 mm czy może to mieć wpływ na bicie tych tarcz?

Alonzo_:
Zgadza sie w temacie "toczenia". Tylko tu raczej mówimy o zebraniu jakiś części milimetra na praktycznie nowej tarczy a nie skrobaniu czegoś już zeszlifowanego-starego. Taka sugestia na Twoje pytanie. A zrobisz wg uznania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej