Forum > i40 VF
[i40 VF] Tarcze hamulcowe w i40
Alonzo_:
Cześć.
Napiszcie czy macie kłopoty z przednimi tarczami hamulcowymi?
Ja mam 16-tki (podobno są 2 rodzaje tarcz- średnica)
Jeżdżę normalnie. Nie miałem nigdy awaryjnego hamowania poza raz jego testem na początku, nie targam przyczep, nie byłem nim na jakiś "forsujących" zjazdach po górach. Nigdy nie gnałem przez dłuższy czas z ostrym częstym hamowaniem.
A mimo to problem z bijącymi tarczami.
Przy 32 kkm zgłosiłem - dostałem nowe. Przejechałem 7 tys km NAPRAWDĘ spokojnie i znowu czuje na kierownicy zaczyna bić i nierówno hamować. O co kaman? Z czego to robią?
Nie upomniałem się znowu o wyminę bo zastanawiam się nad zakupem nowych lepszych bo co mi po tym oryginalnym szajsie?
Czytałem posty i widzę, że nie jestem sam z tym. Jak u Was?
Czy są takie problemy też przy 17-tkach?
Pozdro
Piotr1234:
Witam
W moim i40 kombi wymieniono już dwukrotnie przy przebiegu 50tyś km z tego widać, że starczają na około 20 tyś km ( jazda normalna bez szaleństw )
Wszystko w ramach gwarancji.
Iktorn:
Tarcze dziwne... ja już mam pod 50 tys. i nic wg przeglądu jeszcze 20 tys. spokojnie zrobię (też 16-tki). W aucie żony (inna marka) 2 razy były wymieniane (tak co ok. 60 tyś.)
Alonzo_ może gdzieś po wodzie się przewiozłeś ? Masz je zjechane czy krzywe ?
Piotr1234 u Ciebie się zużyły ?
BTW jakiej firmy są oryginały ?
Alonzo_:
--- Cytat: "Iktorn" ---
Alonzo_ może gdzieś po wodzie się przewiozłeś ? Masz je zjechane czy krzywe ?
--- Koniec cytatu ---
Właśnie nie bo po wymianie zwracałem na to uwagę. Jak pisałem - nigdzie nie było sytuacji żeby jakieś mocno przegrzane były albo właśnie dostały nagłego schłodzenia.
Autem tym tylko ja jeżdżę i nie znęcam się nad nim a i nie maiłem na szczęście już długo żadnej przygody. Ot normalna eksploatacja.
Zaczynają bić powoli delikatnie. 7 tyś km raptem mają. Zgodnie ze sztuką dostały wtedy też nowe klocki aby się ułożyło w komplecie. A tu klapa.
Zresztą patrząc na te przejechane ostatnie 7 tyś km to to jest takie dziadostwo co w ASO montują. Z tym to każda podbramkowa akcja w hamowaniu będzie się kończyć wymianą tarcz na nowe. Chyba od tego są hamulce aby hamowały raz mocniej raz słabiej - taka ich robota. Czasami lekko nie jest ale powinny wytrzymać. No bez przesady.
niebieskiultras:
a piastę dobrze wyczyścili przed montażem tarcz? jeśli tam jest brud to tarcze dostają bicia .
jakiej marki masz tarcze założone ?
Nawigacja
[#] Następna strona