Autor Wątek: Sterowanie radiem w kierownicy  (Przeczytany 22813 razy)

lkijanka

• Gość
Sterowanie radiem w kierownicy
« dnia: 12 Kwiecień 2015, 16:30:00 »
Witam.
Postanowiłem sprawić sobie sterowanie radiem w kierownicy.
Wszystko działa oprócz trip który muszę jeszcze przerobić.
Oto efekt przeróbki.

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwiecień 2015, 22:06:50 »
Wow.
Napisz coś więcej o samym rozwiązaniu, czy były z czymś problemy? Na co uważać, itp.
Myślę, że paru osobom ten temat się przyda...

open

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:30:47 »
Z czego to kierownica?  :shock:
Sam przekładałeś? Co z poduszką?
No i co to za radio i jak się sprawuje?

lkijanka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwiecień 2015, 13:37:24 »
Radyjko PHANTOM AVX 2057 , działa ok mapy chyba wszystkie działają (ja jestem na iGO ale Automapa też działa) pod wince 6.0. Kierownica z i30 pasuje idealnie.
W taśmie z i30 trzeba powiększyć otwór wewnętrzny tak aby z małym luzem weszła na tuleję kolumny.
Oryginalny przewód poduszki od dołu taśmy  trzeba niestety uciąć i założyć wtyczkę i dosztukować z i30. Poświetlenie przycisków 2 przewody + i - na stacyjkę , sterowanie radiem 2 przewody na radio , klakson jeden przewód (wymiana wtyczki).
Zrobię w wolnej chwili jakąś rozpiskę.

[ Dodano: 2015-04-13, 13:40 ]
Przeróbka przycisków 100 zł (elektronik mi przerobił) Resztę można zrobić samemu w ciągu 1-2 godzin.

[ Dodano: 2015-04-13, 13:42 ]
Cena zestawu Radio , kierownica , poducha , taśma , robocizna = 2050 zł.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2015, 19:00:40 »
Mam pomysł na nowy dział "Chwalę się".

lkijanka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2015, 22:02:43 »
Cytat: "kosmos2011"
Mam pomysł na nowy dział "Chwalę się".

Dobryyyy pomysł. Czym się pochwalisz ?

zyio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwiecień 2015, 23:22:19 »
Cytat: "lkijanka"
Radyjko PHANTOM AVX 2057 , działa ok mapy chyba wszystkie działają (ja jestem na iGO ale Automapa też działa) pod wince 6.0. Kierownica z i30 pasuje idealnie.
W taśmie z i30 trzeba powiększyć otwór wewnętrzny tak aby z małym luzem weszła na tuleję kolumny.
Oryginalny przewód poduszki od dołu taśmy  trzeba niestety uciąć i założyć wtyczkę i dosztukować z i30. Poświetlenie przycisków 2 przewody + i - na stacyjkę , sterowanie radiem 2 przewody na radio , klakson jeden przewód (wymiana wtyczki).
Zrobię w wolnej chwili jakąś rozpiskę.

[ Dodano: 2015-04-13, 13:40 ]
Przeróbka przycisków 100 zł (elektronik mi przerobił) Resztę można zrobić samemu w ciągu 1-2 godzin.

[ Dodano: 2015-04-13, 13:42 ]
Cena zestawu Radio , kierownica , poducha , taśma , robocizna = 2050 zł.

Mi się pomysł bardzo podoba, tym bardziej że można jeszcze podpiąć kamerę cofania, a że też jestem ze Śląska, mam nadzieję że za jakiś czas spikniemy się na mini zlocie i zaprezentujesz swoje dzieło :)

lopez105

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Październik 2015, 16:40:25 »
Za przykładem Ikijanka i ja zmieniłem kierownicę na model z i30. Bardzo ładnie się prezentuję, skóra, podświetlanie i nawet logo H jest srebrne na poduszce- polecam każdemu. Co prawda nie stać mnie jeszcze na radio 2 din ale pomału. Jak ktoś ma zamiar to robić to się nic nie bać ja to zrobiłem pod blokiem. Przed kupnem kierownicy z alledrogo itp pytać czy jest po strzale, moja była i musiałem trochę się spocić prostując ją. Teraz pytanie, czy ktoś orientuję się jakie diody siedzą w klimie i liczniku- chcę dostosować kolor podświetlania do kierownicy na niebiesko, doświadczenie w lutowaniu mam bo robiłem to w B5 w sumie rozbiorę jakiś element i zobaczę no ale jakoś czasu nie ma a tak już bym zamówił

zyio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2016, 20:37:22 »
Panowie a co z podgrzewaniem kierownicy? da się? działa?

Offline arturhor

• HKP
  • **
Witam
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń 2020, 21:35:32 »
Hej wszystkim jestem nowy na forum.
Znalazłem ten wątek na temat kierownicy z innego modelu, chciałbym się dowiedzieć dokładnie co jest potrzebne do podmianki, tak żeby mieć sterowanie na kierownicy oczywiście oprócz kierownicy mam radio na androidzie z możliwością sterowania (gms9401 navix)

Offline Hoss

• HKP
  • **
Odp: Sterowanie radiem w kierownicy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2024, 13:20:05 »
Odkopię temat, czy ktoś jeszcze zmieniał kierownicę z jakiegoś innego modelu?
Co trzeba zakupić poza oczywiście kierowcą? Taśma czyli cały zwijak?
Może ktoś jest w stanie udostępnić jakąś instrukcję jak potem pospinać do kupy te sterowanie w połączeniu z radiem na Androidzie i tempomatem.

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopad 2024, 14:44:27 »
Witam wszystkich!
Ja zmieniałem diody przy kierownicy i sa 3V.Mysle więc ze i u ciebie w klimie będzie to samo
Powodzenia

Offline Skiba

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Luty 2025, 08:31:41 »
Dzień dobry,
A, czy jest możliwość takiej przeróbki w Hyundaiu, I 30II 2013 r. Orginalnie bez sterowania radiem, tempomatu i bluetooth.
 Czy jest możliwość dołożenia tych funkcji poprzez zakup kierownicy z przyciskami i wiązką, czy sprawa jest bardziej skomplikowana i szkoda zachodu?

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Luty 2025, 15:30:20 »
Dzień dobry,
A, czy jest możliwość takiej przeróbki w Hyundaiu, I 30II 2013 r. Orginalnie bez sterowania radiem, tempomatu i bluetooth.
 Czy jest możliwość dołożenia tych funkcji poprzez zakup kierownicy z przyciskami i wiązką, czy sprawa jest bardziej skomplikowana i szkoda zachodu?
Zacznij od rozkręcenia osłony kolumny kierownicy, sprawdź ile przewodów w kostce wchodzi do zwijacza taśmy kierownicy i ile pinów jest w zwijaczu taśmy kieorwnicy, jeśli masz tam przewody od radia i tempomatu to nie będzie dużo roboty z dołożeniem sterowania radiem i tempomatem. Bluetooth gorsza sprawa bo pytanie czy radio które masz go obsługuje + pozostałe graty mikrofon itp.

Offline Skiba

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Luty 2025, 20:23:40 »
Dzięki za informację,  w weekend  sprawdzę,  ale obawiam się  że może nie być tych przewodów, wersja uboga, radio z bluetooth dopiero zamierzam  kupić.