Forum > Lantra

[Lantra J2] Problemy z odpaleniem po postoju

<< < (2/3) > >>

pterodaktyl:
Witam
Może szanowny użytkownik raczy nam powiedzieć co już sprawdził???
Nikt tu wróżką nie jest....
Pozdrawiam

kosmos2011:
Pewnie przyczyną kłopotów jest  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=67993#67993 więc najpierw trzeba ogarnąć to co jest w komorze silnika. W J2 chyba nie jest aktywna kontrolka CE więc trzeba pojechać i podpiąć auto pod komputer.

jcost:
[ Dodano: 2015-04-28, 11:06 ]
Rozebrałem co nie co, przeczyściłem silniczek krokowy, przepustnice z mikserem i składam z powrotem, a tu niespodzianka przed założeniem przepustnicy dla sprawdzenia szczelności filtra paliwa przekręcam kluczyk dla pracy pompy paliwa i zauważam, że przez rurkę łączącą listwę zasilania wtryskiwaczy w paliwo z kolektorem dolotowym dostaje się do kolektora ssącego benzyna, które zalewa cały kolektor, a dalej ścieka do kolektorów ssących na zawory ssące. czy to normalne? Myślę, że w kolektorach ssących powinno być tylko powietrze + paliwo, ale podawane przez wtryski sterowane przez elektronikę. W takim układzie u mnie silnik jest notorycznie zalewany i dla tego nie odpala, czy tak? W załączeniu zdjęcie którędy dostaje się paliwo do kolektora z zaznaczeniem na żółto. Czy element zaznaczony strzałką jest do wymiany? Co to jest na listwie wtryskowej?

[ Dodano: 2015-05-16, 11:06 ]
chłopaki po wymianie regulatora ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej silnik chodzi jak nowy.   

Prośba o wskazówki,
Po wymianie na nowy oryginalny regulator ciśnienia paliwa (35301-22032) na listwie wtryskowej wszystko grało idealnie (odpalanie, obroty, brak zalewania silnika, jazda na LPG itp) jednak po przejechaniu ok. 4.000km od maja 2015 do lutego 2017 regulator ponownie przepuszcza paliwo i zalewa kolektor dolotowy (wrócił problem zalewania silnika paliwem i trudności w odpalaniu). Muszę kupić nowy regulator. Odnoszę wrażenie, że jazda na LPG, brak zużycia benzyny i wysokie ciśnienie paliwa uszkadza membranę w regulatorze ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i powoduje przedostawanie się paliwa do kolektora dolotowego przez rurkę podciśnienia sterowania regulatorem. Odpięcie rurki podciśnienia wylewa się paliwo przez regulator.
Sam. Hyundai Lantra 1.5, 12V-wielopunktowy wtrysk paliwa, 60kW, G4EK.
Mam instalację gazową II generacji z instalacją Lovato Autogas na centralce sterującej Lov "ECO" cod. 783040 z mikserem, reduktorem - parownikiem - Landi LE (R.E. Italy, DGM37785 GPL, TPVD7029, E3 67R, 051729), silniczkiem krokowym Lovato, emulatorem wtryskiwaczy BRC EMU-4 i przełącznikiem Lovato 198-DI. (zdj powyżej)
Przy jeździe na LPG pompka paliwa w zbiorniku cały czas trzyma ciśnienie paliwa na listwie i chyba cały czas pompuje paliwo. Zauważyłem, że od momentu uszkodzenia membrany regulatora (zalewania silnika przy odpalaniu) pali mniej gazu, czyli silnik dostaje jednocześnie LPG i benzynę przez rurkę podciśnieniową regulatora.
Należałoby na czas jazdy na LPG wyłączać pompę paliwa w zbiorniku.
Jak to zrobić? Czy ta instalacja gazowa ma taką opcję (kwestia odpowiedniego podłączenia)?

RaulC:
Może to nie regulator na wtryskach benzyny tylko wtryski gazu padają? Pytanie inne? czy masz falowanie obrotów na LPG lub PB a może obu?
Może lepiej całą listwę wtryskową wymienić? Gdzieś czytałem, że podobne problemy z odpalaniem daje jednoczesne podawanie gazu z benzyną przy odpalaniu.
Czy świeci ci się check?
Instalacja nie ma takiej opcji, ale można zrobić manualne odcięcie prądu od pompy.

Piotrek79:
Przecież kolega napisał, jakie były objawy i co było przyczyną(regulator ciśnienia paliwa)Sprawny regulator odpala- uszkodzony zalewa.
Kiedyś jak miałem Opla Vectre B 2.0  miałem taki wyłącznik pompy.
Takiego już kupiłem i nie wiem czy poprzedni właściciel założył to jako zabezpieczenie przed kradzieżą czy może żeby oszczędzić pompę paliwa.
W każdym razie da się to zrobić i działało.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej