Forum > i20

[i20 PB] Olej w manualnej skrzyni biegów – wymieni

<< < (2/2)

robaszek127:
Zazwyczaj zmienia się olej jeśli zimą skrzynia ciężko chodzi więc stracił swoje właściwości. Serwisy chętnie wymienią bo mają niezły zarobek na olejach. Dajmy na to w tanim tico wg instrukcji olej trzeba w skrzyni wymieniać co 40tys a wymienia się spokojnie po 110tys a skrzynie jakoś nie padają.
Po drugie jesli już się wymienia to warto patrzeć co wlewają bo mogą zrobić podmiankę na tani hipol a na fakturce co innego.I nie ważne, że to aso.
Jeśli nie masz laguny czy punto to raczej skrzynie nie padają po 4-5latach czy nawet po 10.
Nawet w głupim maluchu na zwykłym hipolu skrzynie chodziły długo i jakoś łożyska nie leciały. Jedynie siadała jedynka bo na choince tryb nie był jak inne skośny a prosty i gruby więc ścierał się o wiele szybciej.

Kudłaty_1975:
Dziękuję wszystkim za szczere porady. Szczerze mówiąc, to trochę się waham z wyminą tego oleju. Nie w kwestii czy należy wymieniać go w ogóle, tylko czy już. Przyznam, że czasami przy wkładaniu 3 biegu czuć wyraźne delikatne haczenie. Nawet kiedy skrzynia już się rozgrzeje. Tylko to też może być związane z kończącym się sprzęgłem, które jak wiemy nie należy do zbyt trwałych. Ewentualnie wymaga to tylko dodatkowej regulacji.  Także muszę się jeszcze przespać z problemem.

Jeśli chodzi o ASiO w którym serwisuje auto, to od ostatnich dwóch przeglądów bez problemu wpuszczają na warsztat, także widzi się wszystko co robią i co wymieniają.  Mechanicy też wydają się być bardzo kompetentni i nigdy nie odniosłem wrażenia, że osoba obserwująca im przeszkadza. Chętnie nawet coś doradzą w kwestii eksploatacji. Odpowiadają na wszelkie pytania.

[ Dodano: 2015-04-12, 11:02 ]

--- Cytat: "kosmos2011" ---Może za drugim razem uda się dodać tag do tematu   .
--- Koniec cytatu ---

Chyba się udało. Dziękuję za douczenie  :-)

Dziś mam dostęp do lepszego sprzętu, także mogłem zobaczyć wrzucone fotki. Faktycznie, chyba się wstrzymam z wymianą oleju do tych magicznych 100.000,00 km. Tylko szczerze mówiąc, to te 100 tys. z moimi przebiegami będę robił przez okres około 11 lat, także nie wiem, czy auto jest ogólnie tak żywotne i tyle w ogóle wytrzyma (nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z marką Hyundai), będąc w ogólnym przyzwoitym stanie wizualnym. Głównie chodzi mi o blachy. Przetarte fotele zawsze można zakryć pokrowcami.
Szkoda, że w tych zaleceniach oprócz przebiegu nie ma podanego okresu, powiedzmy zalecana wymiana maksymalnie po 6 latach.  Wtedy decyzję byłoby łatwiej podjąć.  Wychodzi na to, że muszę jeszcze poszukać dodatkowych informacji odnośnie okresu trwałości olejów przekładniowych.

[ Dodano: 2015-04-29, 07:56 ]
No i już wiem. Poniżej fragment odpowiedzi jaką uzyskałem z działu technicznego Castrol`a

"Z naszego doświadczenia wynika, że maksymalne przebiegi na oleju do manualnych skrzyń biegów nie powinny przekraczać 100 tys. km lub czas użytkowania nie powinien przekroczyć 6 lat (olej również starzeje się). Przy miejskim trybie jazdy przebiegi pomiędzy wymianami powinny być nawet nieco niższe. "

bedik:
A powiedzcie mi w którym miejscu sprawdza się poziom oleju w skrzyni biegów

Kudłaty_1975:
W i20 nie ma w skrzyni biegów bagnetu, czy innego ułatwienia celem sprawdzenia poziomu oleju. Po odkręceniu śruby służącej do wlewania oleju, tzw. śruby kontrolnej, oleju powinno się troszkę ulać na zewnątrz.

Tu link do filmu poglądowego:
//www.youtube.com/watch?v=YIbTbdT52dc

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej