Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Przyspiesza do 3000 obrotów potem odcięcie - R

(1/4) > >>

admega:
Witam wszystkich,

Na początek nadmienię że przeglądałem forum ale albo nie ma odpowiedzi albo po prostu coś przegapiłem.

A więc tak...
Auto mam od września, ale przedwczoraj było pierwsze zdziwko.

Auto rusza i normalnie jedzie, przyspiesza jak należy, po przejechaniu ok 2km zaczyna się dziać sytuacja kiedy auto buja się jedynie do 3000 obrotów. Puszczam gaz potem cisnę go mocniej i zbija tylko bieg ale dalej tylko do 3000 ciągnie. Staje wrzucam na N wciskam gaz i też obroty tylko do 3000.

Problem znika kiedy zgaszę silnik i zapalę go od nowa.

Dwa szczegóły. Miejsce gdzie zwykle mi się to dzieje to droga troszkę pod górkę, ale nie wiem czy to istotne, po prostu takie miejsce w odległości od startu.

Druga sprawa, nie dzieje się to rano kiedy po nocy jest zimny, raczej (jak np dziś) kiedy od 7 do 11 auto jeździło. Potem postał na podwórku i przed 13 ruszyłem. Jednym słowem nie był do końca zimny.

Może ktoś ma jakieś sugestie, podpowiedzi.

Nadmienię że nie świeci się żaden CHECK itp. Nie ma absolutnie żadnych innych problemów.

Ciekawostką choć wydaje mi się ze mało istotną jest to że zaczęło się kiedy spaliła się H7mka w reflektorze. Ale obie wczoraj wymieniłem na nowe więc chyba marny związek

lukasek101:
a żarówka od checka nie jest przepalona, tzn jak odpalasz samochód zapala się na chwile? Bo to tak wygląda jakbyś jechał w trybie serwisowym.

I popraw tag przed tematem

admega:
Żarówka nie jest przepalona :) Na Check bym zwrócił uwagę.
Zastanawia mnie tylko to że dzieje się tak nie zawsze i po ponownym rozruchu mija.

jajfa:
Ja Tak miałem ale miałem kontrolkę zapaloną CHECK - blokada do obrtów do 3 tys i zamulenie. Miałem błąd turbiny - prawdopodobnie ERG się zamulił wieć go przedmuchałem na autostradzie i błąd skasowałem za pomocą Kompa. Wszystko śmiga od tamtego czasu. Na obroty wchodzi i moc wróciła po skasowaniu błędu.

admega:
Ktoś mi dziś jeszcze podrzucił pomysł o uszczelce za intercoolerem, uszczelce od jakiegoś węża od turbiny. Że może być walnięta, nie jest szczelna i z tego powodu takie chocki-klocki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej