Forum > i20

[i20 PB] Podnośnik hydrauliczny typu żaba - gdzie najlepiej

(1/2) > >>

Jacaw:
Pytanie chyba banalne, ale co mi tam... lepiej zapytać i się wygłupić niż coś zepsuć. :-)

Generalnie chciałbym sobie zakupić takie podnośnik hydrauliczny typu żaba, bo ten firmowy jest trochę męczący przy wymianie kół. I mam taką wątpliwość, otóż ten dołączony ma takie głębokie wcięcie i ono pasuje do brzegu auta, natomiast w oglądanych przeze mnie "żabach" takiej nakładki nie widziałem.
Czy w takim przypadku lepiej jednak pozostać przy firmowym, czy też taką "żabę" można podeprzeć w nieco innym miejscu, a jeśli tak to najlepiej w jakim, aby nic przypadkiem nie uszkodzić ?

Kudłaty_1975:
Rozumiem, że martwisz się, czy przypadkiem czegoś nie uszkodzisz?
Faktycznie, że w tych „żabkach” końcówki łapy podnośnika są trochę inaczej wyprofilowane, także  jest duże ryzyko uszkodzenia czegoś. Na Allegro mają ofertę „żabek” wraz z gumami, czyli dodatkowa gumowa nakładka/podkładka na końcówkę łapy podnośnika. Albo można nabyć tu: http://pol-gum.com/gumy-na-lapy-podnosnikowpodkladki-gumowe.html

Podobne gumy są na podnośnikach w zakładach wulkanizacyjnych lub w ASO, także to chyba rozwiązuje problem dopasowania  :-D

W kwestii innego miejsca podparcia, to nie proponuję. Można sobie ładnie próg do środka samochodu wcisnąć.

Jacaw:

--- Cytat: "Kudłaty_1975" ---W kwestii innego miejsca podparcia, to nie proponuję. Można sobie ładnie próg do środka samochodu wcisnąć.
--- Koniec cytatu ---

No właśnie tego się boję, bo może jestem przewrażliwiony, ale trochę głupio by było, gdybym wybrał jakieś złe miejsce i potem coś się wygięło. Więc chyba jednak zostanę przy firmowym podnośniku.

niebieskiultras:
Możesz łapać za wzmocnienia(taka plyta w podłodze )   za progiem lub za wahacze lub za sanki .  -  takie rozwiązania sie stosuje jak auto nie ma progów lub podłogi ;)

andrew56-51:
Korzystam z żaby od trzech lat.Z drewnianej kantówki uciąłem kostkę o bokach 7cm.Na jednym boku naciąłem rowek taki jak w fabrycznym podnośniku.Kostkę kładę na łapę żaby a rant progu wskakuje w rowek.Drewno musi być twarde.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej