Autor Wątek: [Sonata NF] Tarcze hamulcowe  (Przeczytany 2935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

robertto88

• Gość
[Sonata NF] Tarcze hamulcowe
« dnia: 15 Marzec 2015, 20:13:12 »
Witam,
Na rynku dostępne są tarcze hamulcowe o średnicy 280mm oraz 300mm. 300mm wychodziły w jakiś konkretnych rocznikach czy wersjach? Można bez przeszkód zamontować większą tarcze jeżeli fabrycznie jest 280mm?

Offline Marcin W

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marzec 2015, 19:26:37 »
a kolego czy większa tarcza wejdzie ci w zacisk hamulcowy.
nie pamiętam jak jest u mnie a nie chce mi się koła zdejmować ale raczej bez szans żeby tam się zmieściło 2 cm więcej tarczy.

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Sonata NF] Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marzec 2015, 20:07:23 »
Cytat: "robertto88"
jeżeli fabrycznie jest 280mm?

Czy mierzyłeś tarcze w Swoim aucie bo w 3.3 były 300 mm, a w 2.4 280 mm.

Podaj vin bo kula się zbiła.

robertto88

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień 2015, 08:52:49 »
Wybaczcie, że tak późno odpisuje, faktycznie są u mnie 300mm (gdzie w różnych katalogach części jest właśnie rozbieżność). Pytanie jakie tarcze i klocki polecacie. Patrze po sklepach to dużego wyboru nie ma, są zimmeramanny, ate, bosch, textar i jakieś noname. Widziałem też nawiercane i nacinane mikody, które by mi pasowały, pytanie jak z wytrzymałością i jakością, które tarcze sprawdzą się najlepiej? Cena nie gra roli w zasadzie, jestem gotów dać po 250 za tarcze + klocki, tylko pytanie jakie? TRW, Bosch? Brembo słyszałem, że szajs.

[ Dodano: 2015-04-24, 16:47 ]
Widzę, że nikt się nie chce wypowiedzieć więc musiałem sam coś wybrać. Padło na zestaw Boscha tarcze +klocki - polecam, tarcze bardzo dobrze wykonane (najlepszej jakości tarcze jakie w rękach miałem - brembo i ate się umywają). Zestaw hamuje bardzo przyzwoicie - jak to nowe części. Opcja chyba najdroższa z możliwych na rynku ale warto.