Forum > i40 VF
[i40 VF] problem lakierniczo-blacharski
Pierun:
Witam
Otwieram nowy wątek odmienny od problemów mechanicznych bo związany z lakierem. Otóż okazuję się że przypadłością i40 jest kiepska blacha i położony lakier. Uwidacznia się to na linii przedniej szyby i dachu. Zaczynają pięknie kwitnąć pęcherzyki rdzy. U mnie po jeszcze nie skończonej zimie wyskoczyło aż 4 punkty zapalne. Samochód jest oczywiście na gwarancji. W ASO powiedzieli mi że nie jestem pierwszym klientem z tym problemem. Na tygodniu będę wyjaśniał co dalej począć z tym tematem. Na razie jestem przewściekły.
Czy ktoś już z kolegów na forum miał ten problem ? może się podzielić wiedzą ?
pozdrawiam
shevar:
Myślałem, że to tylko umnie.
Zauważyłem przed zima pierwsze rdzawe plamy na styku szyby i dachu.
Zgłoszone i polakierowane na gwarancji.
Najpierw mówili, że cały dach będzie robiony. Przy odbiorze dowiedziałem się, że lakierowane był tylko pas ok. 5 cm od szyby.
Model z 2012.
Jak juz piszę na forum to dodam jeszcze, że w firmie jeżdżą 2 identyczne modele.
W obu odkręcały się koła. Nie jestem fachowcem i nie wiem czy dobrze się wyrażam.
Nie chodzi o 5 śrób, które odkręcamy przy wymianie. Chodzi o centralna nakrętkę (chyba piasta). Jest ze zbyt miękiego materiału.
W drugim aucie nie ma problemów z lakierem.
Pierun:
Dzięki za info, będę sie kłócił z hyundai Polska w tej kwestii. Dziś w ASO Pan stwierdził ze to w wyniku uszkodzeń mechanicznych (kamyczki) nastąpiło przerwanie struktury lakierniczej i rozpoczęcie korozji :-/. dziwne tylko że to tylko w tym miejscu jakimś cudem te okropne kamyczki to uczyniły :mrgreen: . Zobaczymy co z tego wyniknie po zgłoszeniu do centrali. Generalnie ASO ma dyspozycje o odrzucaniu tego na gwarancji.
Także chyba miałeś szczęście że tak Cię potraktowli i uznali na gwarancji. Albo byłeś jednym zpierwszych a teraz obrali inną linie obrony. Generalnie lakier i blacha jest papierowa.
Powiedz tylko ile minęło czasu od zakupu auta jak to zauważyłeś?
shevar:
Zauważyłem pierwsze kropki pod koniec wakacji 2014. Z uwagi na wyjazd wakacyjny umówiłem się na lakierowanie na wrzesień.
Samochód kupiony w lutym 2013 (rocznik 2012).
Koledzy z pracy też straszyli mnie, że będzie wojna z serwisem (że to niby kamyczki).
Pozytywnie mnie zaskoczyli bo nie było nawet o tym rozmowy.
Serwis w Gdańsku.
Tak na marginesie, to raczej nie mogły być kamyczki.
Alonzo_:
Poszedłem swojego obadać bo tez '12 :shock: .
Ale nic nie znalazłem nad przednią szybą...narazie
Nawigacja
[#] Następna strona