Forum > i30 FD
[i30] Jakie felgi?
karol0773:
Osadzenie musi pasować, a resztę czyli rozstaw możesz dopasować pływającymi :)
adrianc90:
Mi się te felgi podobają. Na srebrnym aucie mogą wyglądać ok, bo nigdy nie założyłbym, czarnych felg do czarnego auta :P
10mm to dość dużo w stronę wnęki koła, chyba w tym przypadku wybrałbym te z mniejszym et.
Pierścienie powinny załatwić sprawę z otworem centrującym jak również, nauczony przykrym doświadczeniem, polecam nakrętki typowo do felg aluminiowych.
borys1966:
Tak nakrętki to na pewno do felg alu. Znalazłem jeszcze jedne felgi i wybór jest naprawdę duży i nawet po cenie tylko obawiam się co do producenta http://www.ladnefelgi.pl/product-pol-4254-NOWE-FELGI-16-5X114-3-LEXUS-HONDA-NISSAN-KIA.html
I druga sprawa to felga ma 7,5 cala chyba trochu za szeroka ?
Dobra chyba znalazłem to co chciałem wszystko się zgadza tylko ET 41 będzie wystawać od oryginału na zewnątrz 11mm.
http://www.ladnefelgi.pl/product-pol-30747-FELGI-16-5x114-3-HYUNDAI-I30-I40-IX20-IX35-WAW.html ponoć producent jakiś amerykański ale opinie o nich są dobre.
VitalR:
@borys1966: Ja właśnie wczoraj zakupiłem alusy OEM do i30 za 1099 (na alledrogo.pl z firmy, więc w razie co mam 14 dni na zwrot), w poniedziałek powinny być to mogę podesłać zdjęcia itd. Dziś przyszły oponki do nich: Uniroyal Rainsport3 205/55/16 :mrgreen:
Co do nakrętek: To lepiej zainwestować w nakrętki do alu? Te co obecnie mam zamontowane do stalowych 15" nie nadadzą się?
adrianc90:
@VitalR
Nakrętki do felg aluminiowych OBOWIĄZKOWO!
Mają inny stożek, taki płasko ścięty i nie mają kołnierza. To po pierwsze. Po drugie nakrętki do felg aluminiowych są mniejsze - na klucz 19. Tych od stalówek najprawdopodobniej nie będziesz mógł przekręcić, bo otwór w feldze będzie za mały. Włożysz tylko nakrętkę, ale nie nasadzisz na niej klucza.
O tym, że alusy trzeba przykręcać śrubami/nakrętkami do alusów przekonałem się osobiście podczas jazdy do pracy kiedy nagle zaczęło mi coś walić w kole. Jak się okazało koło trzymało mi się ledwo na 1 śrubie tak, że jak kręciłem kierownicą to tylko tarcza chodziła, koło stało w miejscu. Dobrze, że w porę się zatrzymałem.
Przypuszczam, że nie chciałbyś się przekonać o tym w podobny sposób co ja.
Pamiętaj, że zapas masz na stalówce, więc niestety musisz wozić ze sobą w razie czego 5 nakrętek do stalówki no i oczywiście dwa klucze do kół - 19 i 21.
Nawigacja
[#] Następna strona