Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Błąd U0003 - auto nie odpala itd. - rozwiązani

<< < (2/2)

vanhelsing:
Zastanawiam się czy nie stało się to jak to się mówi "na własne życzenie". Dlaczego?

--- Cytuj ---Zaczęło się od braku mocy po podłączeniu pod kompa wyszła niedomagająca przepływka.
--- Koniec cytatu ---

Brak mocy to typowy objaw uszkodzonego przepływomierza, więc tu nie ma zdziwienia.

--- Cytuj ---Kumpel miał z passata na podmiankę o dziwo pasowała więc wstawiłem i zaczęło autko fajnie jechać. Dłuższy czas minął i dziwne rzeczy auto gaśnie samo jak chce.
--- Koniec cytatu ---

No właśnie...Przepływomierz to jeden z najważniejszych czujników w silniku, może najważniejszy. To od niego zależy prawidłowa praca silnika, skład mieszanki. Kolega wstawił przepływomierz od Passata. Gdyby to zrobił żeby zdiagnozować usterkę i potem wymienił na sprawną używkę albo nowy ale Hyundaia to może dzisiaj jeździłby normalnie. Ale jak sam pisze -minął dłuższy czas. Wiadomo, że jak przepływomierz jest nieoryginalny lub niesprawny to silnik pracuje inaczej, wytwarza duże ilości nagaru,sadzy, różnych innych cząstek stałych i całego tego syfu który mógł w szybkim tempie zagęścić olej, pozatykać kanały olejowe i doprowadzić do sytuacji opisanej powyżej. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Tak jak lejący wtryskiwacz może wypalić dziurę w tłoku, tak nieoryginalna przepływka może doprowadzić do uszkodzenia silnika. Przykre ale możliwe.

kamil3239:
Nie sądzę że przepływka miała na to wpływ tym bardziej że auto chodziło dobrze na niej. Najszybciej wydaje mi się że nie zmieniany olej. (wyglądał strasznie, a filtra takiego to jeszcze w życiu nie widziałem. No nic mam już drugi silnik więc zobaczymy. Troche młodzszy no i z Niemca może będzie w lepszej kondycji niż od ,,pana,, z Zambrowa :-x

felkner:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej