Forum > Tucson JM
Czujnik temperatury płynu chłodzącego, czy termostat jak spr
Tucsonowsky:
Witam, przejechałem z bratem kawałek trasy (sporo korka) i na postoju na CPNie usłyszałem, że w jego aucie załączył się wentylator...i tak sobie uświadomiłem, że jeszcze nie słyszałem by u mnie włączył się kiedykolwiek.
Macnąłem rurę górną od chłodnicy-gorąca, dolna chłodna.
Odpiąłem kostkę od czujnika przy termostacie i wentylator od razu się załączył, więc silnik wentylatora działa.
Grzanie działa normalnie.
Silnik osiąga temp ok 90' po przejechaniu ok 4km i tak się trzyma.
A może układ chłodzenia jakoś się zapowietrzył jak w starych Beemkach?
Czy jest jakiś sposób, by sprawdzić samemu czy to termostat, czy czujnik, zanim pochopnie kupię nowy, a może się to po po prostu odpowietrza?
rafaelst:
Ja mam Diesela i też jakoś wentylator nie hałasuje. Z tego co zauważyłem w Tucson ma gdzie krążyć. Jeśli temperatura oleju i płynu jest ok to bym nie ruszał.
Ja u siebie może z raz widziałem jak się kręcił i powiem szczerze że porównując np do Audi A4 1.9 tdi to był niemal bezszelestny.
seboc:
Tez mam benzynowca i nie slyszalem wentylatora. Nie wiem czy pracuje czy nie. Temperatura ustawia sie nieco ponizej srodka i ani drgnie, niezaleznie od warunkow drogowych.
Co ok. 15kkm jade wymienic olej i prosze mechanika o sprawdzenie co tam jeszcze do wymiany.
Poprzednia fabka dzialala podobnie, wiec i teraz sie nie przejmuje.
bobek310:
--- Cytat: "Tucsonowsky" ---Witam, przejechałem z bratem kawałek trasy (sporo korka) i na postoju na CPNie usłyszałem, że w jego aucie załączył się wentylator...i tak sobie uświadomiłem, że jeszcze nie słyszałem by u mnie włączył się kiedykolwiek.
Macnąłem rurę górną od chłodnicy-gorąca, dolna chłodna.
Odpiąłem kostkę od czujnika przy termostacie i wentylator od razu się załączył, więc silnik wentylatora działa.
Grzanie działa normalnie.
Silnik osiąga temp ok 90' po przejechaniu ok 4km i tak się trzyma.
A może układ chłodzenia jakoś się zapowietrzył jak w starych Beemkach?
Czy jest jakiś sposób, by sprawdzić samemu czy to termostat, czy czujnik, zanim pochopnie kupię nowy, a może się to po po prostu odpowietrza?
--- Koniec cytatu ---
Silnik osiąga temp ok 90' po przejechaniu ok 4km i tak się trzyma - i tego się trzymaj. Myślę, że szukasz sobie problemu na siłę. Tucson - to w założeniu auto osobowe z zacięciem (zaszaleję) odrobinę terenowym. Tak więc jego układ chłodzenia musi być bardziej wydolny niż samochodu typowo osobowego. Powód do zmartwienia rozpocznie się wtedy, gdy:
- zacznie się szybko gotować - wtedy termostat się nie otwiera
- będzie się bardzo wolno nagrzewał - termostat jest cały czas otwarty
Grubby:
witam również mam banzyniaka i chyba przez 4 lata użytkowania nie słyszałem jak wentylator pracuje, na początku słysząc wentylatory u sąsiadów w ich autach też myślałem, że coś nie gra, ale auto trzyma temperature i wszystko jest ok, widać ten model tak ma
Nawigacja
[#] Następna strona