Autor Wątek: [Santa Fe SM] Problem z bezpiecznikem  (Przeczytany 4757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

somebody

• Gość
[Santa Fe SM] Problem z bezpiecznikem
« dnia: 08 Marzec 2015, 11:21:59 »
Cześć.  Mam problem z elektryką. Co jakiś czas pali mi w sanku bezpiecznik i nie mogę odpalić autka. Nie otrzymałem niestety przy zakupie instrukcji obsługi wiec chciałem zapytać za co konkretnie odpowiada ten bezpiecznik żeby wiedzieć gdzie szukać przyczyn.  A może ktoś też miał podobny przypadek?

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Problem z bezpiecznikem
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marzec 2015, 18:50:25 »
Bezpiecznik odpowiada za sterownik silnika - więc jeżeli się przepali, to faktycznie nie jesteś w stanie go uruchomić.

W jednym aucie (też koreańskim...) na bezpieczniku od ECM wisi pół samochodu - tj. zasilanie wszystkiego, co związane z silnikiem - wtryskiwaczy, wszystkich czujników, sond, sterowanie pompą paliwa itp. - jest na jednym bezpieczniku. Spalenie go resetuje sterownik silnika i kasuje błędy, więc auto "nie powie" samo, co mu jest i trzeba szukać po kabelkach...

Może być też tak, że na tym bezpieczniku wisi coś dziwnego, co nie jest związane z ECM itp. - ale robi zwarcie - w Santa Fe np. bezpiecznik od ASB odpowiada nie tylko za sterownik skrzyni, ale też za czujnik wody w filtrze paliwa w CRDi - i moje problemy z przepalającym się (dwukrotnie) bezpiecznikiem (skrzynia przełączała się w tryb awaryjny - czyt. był bieg wsteczny i trzeci) spowodowane były uszkodzonym kabelkiem przy tym czujniku...

Może ktoś ma dostęp do dokładnych schematów elektrycznych i coś podpowie?

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marzec 2015, 13:15:49 »
somebody, Po poście wnioskuję, że nie jesteś kobietą, jednak na Twoim profilu napisane jest co innego. Zmień sobie dane w profilu.

somebody

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2015, 18:05:02 »
Sorki mąż pisał ;) A co do problemu z bezpiecznikiem... Autko zdechło w czasie jazdy i już nie odpaliło,  bezpiecznika tym razem nie spaliło. Zobaczymy co powie mechanik. Może komputer jednak coś pokaże :(

[ Dodano: 2015-03-22, 11:22 ]
Okazało się że uszkodzony był czujnik położenia wału. Po wymianie jak narazie jest OK. Czas pokaże jak będzie dalej.