Forum > Tucson JM

[Tucson] Pompa paliwa

(1/6) > >>

tomek02:
:cry: Witam!
Forumowicze mam pytanie dotyczące awarii pompy paliwowej(nie mylić z wtryskową).
Otóż zaczęło się od szumu(gwizdu jak wiertarka) co jakiś czas, a w rezultacie odpala i po 20-30 s na wolnych obrotach gaśnie, więc wszystko wskazuje na w/w.
Pytanie - czy ta pompa znajduje się w zbiorniku czy w innym miejscu?
2.0 CRDI 4x4 113 KM 2005 r.

jacek2:
Nie znam tucsona, ale może też być na przewodach paliwowych pod spodem samochodu...........

tomek02:
Dzięki za zainteresowanie, ale okazało się, że są aż dwie i w zbiorniku - masakra...

lorarr:
Nie do końca jestem przekonany, że są dwie pompy. U mnie np. jest w jednej części pompa paliwowa a w drugiej jest tylko pływak z czujnikiem poziomu paliwa. Pompa i pływak są połączone przewodem paliwowym. Jeśli z pompy wychodzą 3 przewody paliwowe to podejrzewam, że rozwiązanie jest podobne jak u mnie. Jedno wyjście z pompy na silnik, drugie wyjście do drugiego pływaka a trzecie wyjście z pompy to powrót. Ale to są tylko moje przypuszczenia, mogę się mylić. Jeśli można to mam dla ciebie radę jak chcesz pompę wymieniać. Wymień na oryginał, koszty więkrze ale jest to pewniejsze rozwiązanie. Jak u siebie wymieniałem pompę, to wymieniłem na zamiennik i podobno nienajgorszej jakości. Niby to samo a jednak minimalnie się różniły i po wymianie były kłopoty...

tomek02:
Dziękuję za wyjaśnienie. To co wydawałoby się ,,drugą pompą to tak jak to opisałeś i widać na schemacie - czujnik z pływkiem.
Dokładnie o takie wyjaśnienie mi chodziło.
A propos w sklepie z częściami do koreańczyków dowiedziałem się, że w wielu rodzajach pomp paliwowych jest możliwość wymiany samego silniczka elektrycznego za niewielkie pieniądze.
To one zazwyczaj się zacierają.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej