Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Cos mi zjada prąd. proszę o wskazówki/pomoc.
jaclwapl:
Panowie dzięki za rady.
Problem zdiagnozowany i rozwiązany. Bynajmniej był on banalny ale nie taki łatwy do znalezienia. Spędziłem 2 dni w samochodzie na mrozie ale się udało.
Przyczyną była płyta dvd włożona do odtwarzacza CD. Nie miałem co z tą płytą zrobić więc żeby się nie porysowała to wsadziłem do "radia" i o niej zapomniałem. CD ciągle chciało płytę odczytać nawet wtedy jak stacyjka była wyłączona. Zorientowałem się, że coś może być na rzeczy jak w ciszy nocnej leżałem w samochodzie i kombinowałem a żona podłączała amperomierz do akumulatora. Wtedy dopiero słychać było, że radio kręci cichutko płytą cały czas.
Usunięcie płyty spowodowało spadek poboru na postoju z 1A do 0,012-15 czyli 12-15mA a więc jakieś 100 razy mniej:)
Dzięki za pomoc bo już chciałem jechać do elektryka i pewnie bym zapłacił kilka stówek oraz kilka stówek za nowe radio:)
maciekw:
fiuuuu.... prawie 1A przy 12V... to masz prawie 12W laser w radiu! płyt Ci nie przepala? ;)
a tak na serio kolejna informacja na co zwracać uwagę. :) Pełnego akumulatora!
santa claus:
jaclwapl bardzo mi pomógł Twój problem i diagnoza. Mi również coś zjadało prąd i nawet tworzyło zwarcie w instalacji. To te wredne radio za pisiont złoty firmy dalco ze wszystkimk możliwymi bajerami...radio czeka marny koniec ale akumulator nie wytrzymał kilkukrotnych rozładowań do prawie zera. Na szczęście już siedzi nowy aku a na razie będę słuchał pomruku fałosiem z korei ;-)
Jeszcze raz, dzięki.
PS uważajcie kupując taaaanie radia.
Nawigacja