Normalne zachowanie silnika przy obecnych mocno ujemnych temperaturach.Dzisiaj odebrałem swojego IX20 i mam to samo.Osiągi bez zarzutu.Nie ma co dopatrywać się jakiś nieprawidłowości i siać paniki o jakiejś uszczelce od wtryskiwaczy bo to nie HDI TYLKO BENZYNA.Ta sama dolegliwość występuję u mnie w Skodzie Octavii przy dużym mrozie.Jak jest powyżej 0 wszystko ok.Nie ma się czym martwić ;-)
Fakt, że cykanie cichnie wraz z temperaturą silnika, jakkolwiek nigdy nie zanika. Przy całkowicie zimnym rozruchu jest lekko słyszalne w kabinie, po osiągnięciu normalnej temperatury już absolutnie nie. Za tydzień, dwa ma być znaczniej cieplej, zatem posłucham i porównam.
P.S. Wczoraj zadzwoniłem do kilku ASO i w pierwszej chwili usłyszałem, że to może być związane właśnie z wtryskiwaczami. Ale każdy od razu zastrzegł, że musi osobiście posłuchać na żywo. Przy najbliższej okazji niech posłuchają, jeśli nie zaniknie wcześniej.
Swoją drogą od samego początku poszukuję maty wygłuszającej pod maskę, której podobno producent jeszcze ciągle nie oferuje. Nawet do diesel'a. Gdyby ktoś z Kolegów miał namiary na takową do naszego ix20 to proszę o kontakt.