Forum > Matrix / ix20

[ix20] cykanie spod maski

(1/3) > >>

ph71:
Na wolnych obrotach rozgrzanego silnika, stojac z przodu przy aucie, słychać tak jakby cykanie spod maski. Nie jest głośne, choć charakterystyczne.
Czy potwierdzacie występowanie powyższego, czy tylko ja tak mam?

NieAmator:
Czyżby silniczek krokowy?

tommii:
Cykanie na wolnych obrotach zazwyczaj jest wynikiem pracy wtryskiwaczy. Jeśli jest zbyt głośne może oznaczać, że któryś się przytkał i dlatego głośniej pracuje. Czy masz jakieś objawy typu brak mocy, dławienie przy gwałtownym przyśpieszaniu, falowanie obrotów biegu jałowego?

Niedawno znajomy w Seicento miał taki sam przypadek, że głośno pracowały wtryskiwacze. Wlał do benzyny, jakiś środek do czyszczenia wtryskiwaczy i po przejechaniu 50 km wszystko wróciło do normy. Praktycznie ich nie słychać.

ph71:

--- Cytat: "tommii" ---Cykanie na wolnych obrotach zazwyczaj jest wynikiem pracy wtryskiwaczy. Jeśli jest zbyt głośne może oznaczać, że któryś się przytkał i dlatego głośniej pracuje. Czy masz jakieś objawy typu brak mocy, dławienie przy gwałtownym przyśpieszaniu, falowanie obrotów biegu jałowego?
--- Koniec cytatu ---

Hhmmm,... brak mocy pasowałby do wątku o "rozbieganych koniach". Chociaż nie chce mi się wierzyć w usterkę tego typu w aucie z tak niewielkim przebiegiem. Auto tygodniami na placu również nie stało. Podczas normalnej jazdy nie wyczułem żadnego szarpania, obroty biegu jałowego również są płynne.
Poobserwuję dalej to zjawisko, może zapytam też w ASO co o tym sądzą (obym nie usłyszał tylko, że TTTM  :-/ ). Przeczyścić układ paliwowy też zawsze można...
Tak się teraz zastanawiam, czy w aucie demonstracyjnym również tego nie słyszałem, nie zwróciwszy wtedy na to większej uwagi.
Niemniej czy ktoś Kolegów słyszał takie cykanie u siebie?

tommii:
Cykanie wtryskiwaczy zawsze będzie słychać. Pytanie tylko jak głośne jest to cykanie? Tego na odległość niestety nie da się zdiagnozować. Musi posłuchać jakiś mechanik żeby stwierdzić czy cykanie jest głośne czy normalne. Albo sam prównaj z jakimś innym egzemplarzem np autem testowym.

Przytkane wtryskiwacze nie koniecznie są wynikiem usterki. Raczej stawiałbym na jakość paliwa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej