Forum > Lantra
[Lantra J2] Wyje coś z przodu powyżej 50km/h.
Złośnik:
Witam. Ostatnio zaczęły docierać do mnie dziwne odgłosy. Coś wyje z przodu auta powyżej 50km/h i się nasila, zależy od prędkości, natomiast nie ma znaczenia jakie obroty ma silnik i czy jedzie i na którym biegu czy też na luzie. Jakieś 10tys km miałem wymieniane tarcze i łożyska z przodu. Przegubów nie słyszę w zakrętach ani nasilonego buczenia z którejkolwiek strony. Co to może być?
Wycie jest takie: uuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuuuu
Może uda mi się nagrać to i zależy od prędkości, im szybciej tym wyższa częstotliwość i krótsze odstępy czasu.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
Nie spacjujemy przed pytajnikami. tekla
niebieskiultras:
Opony? Łożyska? Nie dokręcone koła? Zdejmij koła i zobaczy czy cos nie trze.
Nie spacjujemy przed pytajnikami. tekla
Złośnik:
Zdejmowałem. Nie trze. Myślałem że to opaska manszety przegubu ociera o ramię zwrotnicy ale nie. Podniosłem auto z przodu na kobyłkach i wrzuciłem bieg, każdy z osobna i - nic nie wyło. Wychodzi na to, ze dopiero pod obciążeniem auta :(
Łożyska mają 10tys km. Koła dokręcone. Dziwne to, wycie jest, takie: łuuuuuuuuuuu łuuuuuuuu łuuuuuuuuu łuuuuuuuuu łuuuuuuuuuuu łuuuuuuuuuu łuuuuuuuuu
Nie spacjujemy przed przecinkami. tekla
niebieskiultras:
Być może za mocno lub luźno skręcone były i juz padły. Jak masz dostęp do stetoskopu i podnośnika możesz posłuchać czy nie szurają . Bo wątpię by sie zaczęły układać łożyska. W vectrze mialem tak ze po wymianie łożysk przez 1000km szurały a później cisza. Sprawdź jeszcze taka rzecz . Rozpędź sie i bez użycia hamulców zatrzymaj samochód. Wtedy sprawdź czy nie grzeją sie tarcze. Byc może zablokował sie tłoczek.
Nie spacjujemy przed kropkami. tekla
Złośnik:
Hamulce sprawdzałem przy okazji wymiany przewodów elastycznych. Przesmarowałem itp. Wszystko gra. Koła obracają się bez szumu, luzu przy skręcaniu i szarpaniu rękami koła - nie ma. Koło nie ma też bicia.
Nawigacja
[#] Następna strona