Autor Wątek: [Lantra J2] Wyje coś z przodu powyżej 50km/h.  (Przeczytany 13960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Lantra J2] Wyje coś z przodu powyżej 50km/h.
« dnia: 02 Luty 2015, 21:07:20 »
Witam. Ostatnio zaczęły docierać do mnie dziwne odgłosy. Coś wyje z przodu auta powyżej 50km/h i się nasila, zależy od prędkości, natomiast nie ma znaczenia jakie obroty ma silnik i czy jedzie i na którym biegu czy też na luzie. Jakieś 10tys km miałem wymieniane tarcze i łożyska z przodu. Przegubów nie słyszę w zakrętach ani nasilonego buczenia z którejkolwiek strony. Co to może być?
Wycie jest takie: uuuuuuuuuuuuuuuu     uuuuuuuuuuuuuuuu    uuuuuuuuuuuuuuu   uuuuuuuuuuuuu     uuuuuuuuuuuuu
Może uda mi się nagrać to i zależy od prędkości, im szybciej tym wyższa częstotliwość i krótsze odstępy czasu.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Nie spacjujemy przed pytajnikami. tekla

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2015, 23:02:03 »
Opony? Łożyska? Nie dokręcone koła? Zdejmij koła i zobaczy czy cos nie trze.

Nie spacjujemy przed pytajnikami. tekla

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2015, 23:10:55 »
Zdejmowałem. Nie trze. Myślałem że to opaska manszety przegubu ociera o ramię zwrotnicy ale nie. Podniosłem auto z przodu na kobyłkach i wrzuciłem bieg, każdy z osobna i - nic nie wyło. Wychodzi na to, ze dopiero pod obciążeniem auta :(
Łożyska mają 10tys km. Koła dokręcone. Dziwne to, wycie jest, takie: łuuuuuuuuuuu łuuuuuuuu łuuuuuuuuu łuuuuuuuuu łuuuuuuuuuuu łuuuuuuuuuu łuuuuuuuuu

Nie spacjujemy przed przecinkami. tekla

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Luty 2015, 23:19:12 »
Być może za mocno lub luźno skręcone były i juz padły. Jak masz dostęp do stetoskopu i podnośnika możesz posłuchać czy nie szurają . Bo wątpię by sie zaczęły układać łożyska. W vectrze mialem tak ze po wymianie łożysk przez 1000km szurały a później cisza. Sprawdź jeszcze taka rzecz . Rozpędź sie i bez użycia hamulców zatrzymaj samochód. Wtedy sprawdź  czy nie grzeją sie tarcze. Byc może zablokował sie tłoczek.

Nie spacjujemy przed kropkami. tekla

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2015, 08:47:56 »
Hamulce sprawdzałem przy okazji wymiany przewodów elastycznych. Przesmarowałem itp. Wszystko gra. Koła obracają się bez szumu, luzu przy skręcaniu i szarpaniu rękami koła - nie ma. Koło nie ma też bicia.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2015, 10:07:57 »
A może tarcza kotwiczna trze o tarcze? W pasku od rodziców mojej dziewczyny tak bylo po wymianie przegubu (tarcza dogięta do tarczy hamulcowej). Mimo wszystko sprawdziłbym czy się nie grzeją tarcze hamulcowe. Na niższych prędkościach tego nie ma? Mógłbyś nagrać ten dźwięk?

Nie spacjujemy przed pytajnikami, kropkami i nawiasem domykającym. tekla

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Luty 2015, 10:44:22 »
Postaram się to zrobić dzisiaj. Najgorsze jest to, że ten dźwięk dochodzi z przodu, czyli nie z którejkolwiek strony bardziej, albo z prawej albo z lewej tylko ogólnie z przodu.
Podczas jazdy naciskam sprzęgło i dalej ten dźwięk jest.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Luty 2015, 18:42:48 »
Proszę:

Najlepiej słychać od 2:05

5:33 - tu już jest jazda na luzie i jak słychać, dalej ten dźwięk się pojawia, przy wyższych prędkościach >100km/h jest już mniej słyszalny przez pęd wiatru itd. ale i tak go słychać z większą częstotliwością tego: łuuuu łuuu łuuuu łuuuuu łuuuuu

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Luty 2015, 19:32:41 »
brzmi jak ikarus :D

z jakiej firmy zakładałeś łożyska ? bo dźwięk podobny do zajechanych łożysk .

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Luty 2015, 20:07:24 »
SKF-y.
Ale jeszcze przed wymianą miałem delikatny już dźwięk podobny do obecnego. Zresztą, przy takim huku to już po podniesieniu auta i byłby pewnie luz i jakbym zakręcił kołem to bym słyszał łożysko.
No fakt - już trochę jak ikarus brzmi a jeszcze chwilę temu dźwięk był dużo słabszy. Tylko pogoda i pora roku mnie powstrzymuje od głębszego grzebania w aucie.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Luty 2015, 20:15:08 »
Co było w pudełkach od Skf ?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Luty 2015, 20:17:43 »
SKF VKBA 3907 GERMANY

No niemożliwe, to ile te łożyska mają ? Od kiedy łożyska SKF są tylko na 6tys. km ?

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Luty 2015, 21:10:51 »
Boże, straszne to wycie. Bardzo głośne i rzeczywiście jakby to łozyska wyły. Pisałem juz w innym temacie jak kiedyś wymieniłem łożyska w Ponym ( Jak później okazało się niepotrzebnie, bo to była sprawka opon, ten hałas) i po dziesieciu tysięcach km szlag trafił te łożyska.(Nie pamiętam firmy) Wymieniłem z powrotem na oryginały i smigają do dzisiaj.
Ale jak Ty Złośniku piszesz, wymieniłeś na SKF... Teoretycznie solidne .
Co tak może hałasować po za łożyskami?  Sam jestem ciekaw...

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Luty 2015, 21:21:24 »
Cholera, człowiek nie oszczędza żeby potem nie mieć problemów i powtórnej roboty tego samego a tu widzę, że nie ma reguły.
Można kupić dobre i drogie i spieprzy się zaraz a kupić tanie i nawet człowiek pojeździ. Ciekawe co kupować teraz...

Szlag by to trafił. Jak to łożyska to mnie trafi naprawdę. Tożto JC dłużej wyciąga niż te SKF'y które kupiłem.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Luty 2015, 21:57:38 »
Cytat: "Złośnik"
Ciekawe co kupować teraz

Kanaco- Iljin, Fag, Snr