Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Wymiana łożyska z przodu.

<< < (3/7) > >>

kosmos2011:
II
.

Piotrek50501:
Możliwe jest, że jak dokręcam przez rure metrową to jest za mocno. Dzięki za zdjęcie ale ono mi nic nie mówi, ponieważ nie mam jak sprawdzić siły dokręcenia tego elementu. Jak powinienem dokręcić tak na oko? Bo pewnie nie tylko ja tu nie mam klucza dynanometrycznego

wtom:
nie dokręca się łożysk kół "na oko". klucz dyno kosztuje 60zł. lub jedzie się na dokręcenie do warsztatu. teraz kupisz drugie łożysko  :-P

kosmos2011:
Lub nawet do "oponiarza".

Hants:
260Nm?

Ja tam lubię to sobie wyobrazić: 260 Nm to, mniej więcej, worek kleju do glazury leżący na metrowej rączce. Jesli kolega stanął na metrowej przedłużce, to dokręcił łożysko 3x mocniej niż powinien.

Spróbuj poluzować nakrętkę i wówczas dokręć ponownie. Pamiętaj o dogięciu zabezpieczenia (albo o "cotter pin", nie wiem co tam masz). Może będzie lepiej, choć raczej już jest po ptokach i łożysko szybko padnie: jest cholernie twarde, ale bardzo kruche.

Zakładam, że nowe łożysko instalowałeś zgodnie ze sztuką: zamrażarka, palnik, drewniane kołeczki, delikatne puk-puk tylko po zewnętrznej krawędzi, itp..

PS. Mam gdzieś nowe, oryginalne-koreańskie i już niepotrzebne 51720-34100. Daj znać jeśli potrzebujesz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej