Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Problemy z odpalaniem i brak mocy
_mc:
Witam, tak jak w temacie mam problem z rannym odpalaniem auta. Trzeba długo pokręcić, żeby samochód zapalił. Po odpaleniu i zgaszeniu go zaraz problem już nie występuje. Dzieje się tak przy ujemnych jak i przy dodatnich temperaturach. Jeżdżę autem do pracy i zostawiam je na dworze. Po 8 godzinach odpala na dotyk. Problem powtarza się znowu rano. Po odpaleniu przez chwile brakuje mu mocy, a z wydechów leci czarny dym (przez 3-4 sekundy). Wymieniłem niedawno filtr paliwa. Miesiąc temu przy okazji wymiany czujnika położenia wału korbowego mechanik sprawdził wtryski i świece żarowe i podobno te elementy są sprawne. Auto w jeździe sprawuje się bez najmniejszego zarzutu. Może ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny?
martinez98:
Jakieś błędy na komputerze? Może jakiś czujnik temperatury nie żyje i zaburza mieszankę paliwową wskazując inną niż prawdziwa temperaturę? Ewentualnie sondy lambda do sprawdzenia. Świece sprawdzał to może były ok, ale od tamtej pory mogło się to zmienić.
_mc:
Błędów na komputerze nie ma, ale sprawdzę jeszcze raz u innego mechanika. Czy taki czujnik lub sonda wyjdą na diagnostyce jeżeli są niesprawne? Czy może być tak, że komputer tego nie wykryje?
lukasek101:
przy diagnostyce powinny wyjść, nawet jak nie w postaci błędu, to przez podawanie dziwnych wyników.
jajfa:
Mi to wygląda na zużyte świece żarowe. Miałem taki sam problem.
Po wymianie świec odpala od strzała bez kopcenia.
Polecam świece oryginalne 55 zł/szt
http://allegro.pl/swieca-zarowa-kia-ceed-soul-i30-sportage-2-0-i4989422620.html
Pasują na 100%
Można zamówić przez tel to będzie 20 zł za pobraniem.
Nawigacja
[#] Następna strona