Forum > i30 FD
[i30] chiptuning 1.6 crdi 90KM
ANIOŁ:
Od siebie polecam chipbox CR2 ProRacing. Jest programowany od razu pod model silnika, bez "pokrętła". Zjadłem zęby na tym z pokrętłem i programowalne daje lepszy efekt ;)
mati12215:
Słyszałem cos ze teraz nawet mozna chipować benzyniaki. Czy cos mi sie pomyliło?
kamilkarl:
Mozesz zalozyc czip do jakiegokolwiek silnika z elektryczn jednostka sterujaca praca silnika, pewnie i do.kosiarki sie da. Tylko ze silnik musi byc wyposazony w turbine... jak inaczej chcialbys spalic wieksza ilosc paliwa? Bedziesz dmuchać do kolektora ssacego haha? ;)
gzrybol:
Kolego matii benzyniaki wolnossące też się podkręca (nie chipuje). Filtry, wydech, świece, i inne gadżety ale cudów nie będę kilka lub kilkanaście kucy.
arni_23:
Panowie, wszyscy macie rację i jednocześnie wszyscy się mylicie.
Silnik nie musi być doładowany by go chipować.
Chiptuning może polegać na zmianie mapy wtrysku by polepszyć spalanie, zmniejszyć dawkę paliwa przy jednoczesnym opóźnieniu bądź przyspieszeniu wtrysku. To także jest chiptuning.
Jeżeli chcemy spalić więcej paliwa to musimy dostarczyć więcej powietrza ale do tego może nie wystarczyć stockowa turbina, trzeba dołożyć większą (większe ciśnienie doładowania) a wtedy to już nie chiptuning.
Nawigacja
[#] Następna strona