Forum > i30 FD

[i30] chiptuning 1.6 crdi 90KM

<< < (3/9) > >>

jurant89:
Denny4,

Nie do końca za kilka rezystorow nie myl z badziewiem z allegro które podpinasz i masz wieksza dawke powietrza i paliwa czy jakos tak... za 200zl

Pierw sprawdzają CI auto na hamowni czy jest wszytsko wporzadku,jezeli wszystko jest dobrze ustawiają cały program

Roznica miedzy 90 a 115? czy mówisz o swojej bryce?

Zibi.S68:
Pytałeś to Ci napisałem ja nikogo nie namawiam, wiem jedno poprzedni samochód też chipowałem w tej samej firmie i jeździłem nim 10 lat i nic mu się z tego tytułu nie stało, ale sam musisz zdecydować. Wiem, że to tanie nie jest na allegro można kupić boxy ok. 200zł ale bałbym się takie coś zamontować bez sprawdzenia na hamowni w jakiej kondycji jest silnik. Prawda jest taka, że za dobry profesjonalny tuning musisz zapłacić, nie koniecznie musi to być firma V-tech z Krakowa. Opinie o tej firmie czytałem są różne jedni chwalą drudzy nadają, ja złego słowa powiedzieć nie mogę.

Denny4:

--- Cytat: "jurant89" ---

Nie do końca za kilka rezystorow nie myl z badziewiem z allegro które podpinasz i masz wieksza dawke powietrza i paliwa czy jakos tak... za 200zl

--- Koniec cytatu ---

Odnoszę się do produktu wskazanego przez link kilka postów wyżej.
Do mojego i40 stosowane jest identyczne rozwiązanie.

Wspominasz o większej dawce powietrza czy paliwa, to świetnie że o tym mówisz.
Kawałek peszla grubości ołówka wpięty szeregowo w przewód idący od komputera sterującego silnikiem do czujnika ciśnienia paliwa w magistrali commonrail.
Co tak zaawansowany technologicznie wynalazel jest w stanie zrobić ???
Jedyne co może to przekłamywać odczyty czujnika wpływając na ciśnienie paliwa, tym samym zwiększając lub zmniejszając dawkę przy tym samym czasie otwarcia wtryskiwacza.

Oczywiście są zaawansowane chipy zmieniające mapy zapłonu lub oddzielne komputery w pełni programowalne zastępujące oryginalne ECU ale to już inna bajka. I tutaj się nie wypowiadam.

Tombak pięknie błyszczy u jubilera w gablocie ale to tylko tombak  :-/

jurant89:
Denny4,

Noi ja mysle wlasnie o tej zmianie mapy itp. :)

Blaise:
Czy ktoś montował turbo boxa do silnika 1.6 cdti? Chodzi mi o wersje 90 KM, podobno ta mała ingerencja pozwala na podniesienie mocy o jakieś 10% i trochę poprawić pracę silnika, zużycie paliwa itd. Montaż jest łatwy, ceny różne, podobnie jak formy zakupu. Bardzo proszę o jakieś doświadczenia i opinie, bo silnik jest popularny i pewnie ktoś to już montował. A ewentualne korzyści są zachęcające.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej