Autor Wątek: [Santa Fe CM] Lampy postojowe świecą częściowo  (Przeczytany 19502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FREESTYLER16

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] Lampy postojowe świecą częściowo
« dnia: 22 Styczeń 2015, 20:04:58 »
Witam ponownie.

Jako, że zostałem zmuszony do podzielenia tematu na części, tak więc teraz napiszę o moim małym problemie estetycznym Santa Fe II, którym są - przednie lampy- a dokładniej światła postojowe(te wąskie paseczki) część lampy się pali, a część jest przyciemniona, kiedyś zobaczyłem, że z jednej strony wpadła mała żaróweczka do środka tego klosza- jest możliwość, by ją wyjąć, bądź wymienić wszystkie na ledowe?

ed. tytuł. tekla

AirBike

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2015, 18:01:02 »
Witam
nie pomogę niestety ale mam ten sam problem - część tego paska w prawym reflektorze przestała świecić więc zależy mi na tym by ktoś poradził co można zrobić. Czy można to jakoś rozebrać ktoś to robił?
pozdrawiam

Offline mirekp

• HKP
  • **
Re: [Santa Fe CM] przednie lampy w Hyundai Santa Fe CM
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Luty 2015, 20:18:01 »
FREESTYLER16, wyjąć żarówkę możesz, ale musisz zdemontować lampę.Światło postojowe jest podświetlone tylko jedną żarówką więc zdziwiony jestem,że świeci część postoju.
Co do wymiany na ledy, to chciałem się w to bawić i kupiłem kpl. lamp /leżą w garażu i są do sprzedania :-D / ale zmieniłem auto na Santa Fe z 2011 a tam mam ksenony.

wymazanie zbędnego cytatu. tekla

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Luty 2015, 22:20:23 »
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4045     Podobny temat już był, a chodziło o lekki "tjuning" jak na razie nie ma odważnego, który by rozebrał te reflektory. Nie wiem czy można rozebrać reflektor, bo są jakieś zatrzaski, czy szkło jest mocowane na klej i trzeba rozgrzać reflektor w piekarniku, aby odjąć szybę. http://ksenony.com.pl/p/2013/07/hyundai-santa-fe-2010-lampa-lewa-xenon-europa-3343941496.jpg

Offline mirek70

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Luty 2015, 19:17:08 »
Witam ...
wcześniej już pisałem na forum:
można ją wyjąć ale trzeba odkręcić reflektor. U mnie sprawdziły się żarówki postojowe BAX9S 5 5050SMD White Canb mam je już 1,5 roku fajnie świecą i się nie przepalają...
Wygląda to tak :

Offline mirekp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Luty 2015, 22:43:43 »
Cytat: "DriverOpolskie"
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4045     Podobny temat już był, a chodziło o lekki "tjuning" jak na razie nie ma odważnego, który by rozebrał te reflektory. Nie wiem czy można rozebrać reflektor, bo są jakieś zatrzaski, czy szkło jest mocowane na klej i trzeba rozgrzać reflektor w piekarniku, aby odjąć szybę. http://ksenony.com.pl/p/2013/07/hyundai-santa-fe-2010-lampa-lewa-xenon-europa-3343941496.jpg

Ja kupiłem kpl. reflektorów + jeden uszkodzony do rozbiórki.Tak jak piszesz klosz jest przyklejony na klej i trzeba go rozgrzać, ale po odklejeniu jest bardzo dobre miejsce,można rzec, że przygotowane, aby zamontować 8 ledów i stać się posiadaczem świateł dziennych  ;-) .Niestety nie ukończyłem tego projektu bo kupiłem SF z ksenonami, i na gwarancji.

artur04c

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Luty 2015, 17:35:51 »
Ja miałem taki sam problem, wina leży po stronie żarówki ;) bo spaliła mi się oryginalna żarówka więc ją wymieniłem i od razu zauważyłem, że pasek w dzień nie jest pełny ;)

Offline DjKosmit

• Giełda
    • http://www.cafe-chocolate.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Luty 2015, 19:13:16 »
Cytat: "mirek70"
Witam ...
można ją wyjąć ale trzeba odkręcić reflektor. U mnie sprawdziły się żarówki postojowe BAX9S 5 5050SMD White Canb mam je już 1,5 roku fajnie świecą i się nie przepalają...

mirek70 powiedz mi proszę czy musiałeś zmieniać polaryzacją w wtyczce od lamp do tych żarówek ?? Kupiłem podobne i niestety muszę kombinować.
Zostaje rozebranie wtyczki i zamiana pinów ale nie wiem jak się do tego zabrać lub cięcie przewodów i zamiana.

U Ciebie jak było??

Offline mirek70

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Luty 2015, 23:06:58 »
Witam...
Nic nie musiałem zmieniać ani przerabiać.

Pozdrawiam
Mirek

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marzec 2015, 16:37:21 »
Cytat: "mirek70"
Witam ...
Wygląda to tak :

Obrazek

W moim przypadku opisane powyżej żaróweczki się nie sprawdziły (nie świecą).

Offline DjKosmit

• Giełda
    • http://www.cafe-chocolate.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marzec 2015, 20:55:11 »
Kolega sprawdził polaryzację w złączu ?? U mnie też nie świeciły gdyż musiałem zamienić przewody w oprawie. Ledy wymagają odpowiednio podania napięcia na katodę i anodę gdyż to nie są zwykłe żarowe żarówki.

:)

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marzec 2015, 15:50:12 »
Nie sprawdzałem będe musiał się tym zająć. Dużo przy tym jest pracy???

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marzec 2015, 12:36:13 »
też próbowałem zmienić na ledy ale okazało się że auto podaje minus na środkowy styk żarówki a plus na okalający, więc albo trzeba zamienić przewody albo może są jakieś bardziej inteligentne ledy, które w takiej sytuacji świecą, ja wróciłem do żarówek. Problem z nierównym oświetleniem reflektora od środka wydaje mi się że jest spowodowany tym, że niektóre żarówki gorszych firm są za krótkie i światło nie zostaje wprowadzone na tyle głęboko w reflektor aby go w pełni oświetlić. Poza tym bezfirmówki dosyć często się przepalały, a najgorzej świeciła ta, którą przy okazji jakiejś naprawy wymienili mi w autoryzowanym serwisie - świeciła nie dłużej niż miesiąc. Polecam firmę osram, po problemie na długo.

cineline

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpień 2015, 13:11:56 »
W moim przypadku poprzedni wlasciciel zamontował ksenony. Wszystko fajnie swieci, ale brak jest swiatel postojowych. Natomiast dolny pasek swieci sie wraz ze swiatlami mijania.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Maj 2016, 23:37:36 »
Odpowiedz dla Masmix.