Forum > i30 FD
[i30] ESP samo się wyłącza
witek_p:
Nie zastanawiaj się w tej chwili nad samym regulatorem bo on w przypadku opisanym przeze mnie jest bogu ducha winien. Sprawdź po prostu klemy na akumulatorze :).
bartek723:
Dzięki sprawdzę. ;-) Siedzi u mnie jeszcze ori AKU ze znaczkami chińskimi i po tym błędzie zastanawiałem się nad wymianą bo wątpię żeby on był w miarę nowy auto ma 7 lat, ale odpala i jeździ więc na razie to olałem.
witek_p:
Tak, nagłe spadki napiecia nie wydaje się, że mogą być spowodowane regulatorem. Najpierw klemy, potem akumulator. A regulator hmmm, chyba dopiero po inspekcji instalacji.
bartek723:
Jutro przejrzę jeszcze błędy i zobaczę czy błąd się powtórzył. To ESP paliło się co chwila przez jeden dzień teraz od 3 dni nic się nie dzieje tylko przy przekręceniu kluczyka na ON zapalają się kontrolki ABS ESP i gasną , czasem gdy uruchamiam samochód na chwilę się zapalą i gasną po rozruchu tak ma być ??? Raz się tak dzieje raz nie.
piwi:
Zawsze po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu zapalają się kontrolki ABS i ESP (i nie tylko), gasną to znaczy że system sprawdził że działają. Jeśli podczas rozruchu silnika zaświecają Ci się te kontrolki to znaczy, że masz słaby akumulator. Założę się, że zapalają Ci się przy niskich temperaturach i generalnie po dłuższym postoju. Nie jest to nic złego, ale to wina słabszego aku.
Nawigacja
[#] Następna strona