Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Idą mrozy....
BMsw:
--- Cytat: "Grzech61" ---iedyś do zwykłego diesla dolewałem naftę - absorbuje wodę w ON.W TDI,czy CRDI nie próbowałem tego i leję czysty ON (zimowy)
--- Koniec cytatu ---
Kolego wodę to absorbuje denaturat a nie nafta wlej do szklanki jedno i drugie to zobaczysz .
Grzech61:
--- Cytat: "BMsw" ---Kolego wodę to absorbuje denaturat a nie nafta wlej do szklanki jedno i drugie to zobaczysz .
--- Koniec cytatu ---
Mnie jakoś nie zaszkodziło.Każdy ma swoje sposoby.Ten z naftą nie jest moim wymysłem,a na potwierdzenie cytuję za
http://www.autoflesz.pl/artykuly/8,Poranny_rozruch_Siarczyste_mrozy_a_paliwo.html
"W związku z groźbą zamarzania ON z półek sklepowych wymiotło opisywane dodatki do paliw. My zapytaliśmy, czy można zastosować inne środki zapobiegające zamarzaniu ON
- Można, ale ostrożnie. Dobre wyniki daje dolanie do ON nafty lotniczej typu Jet, nawet w stosunku 50:50 lub w ostateczności benzyny w stosunku 5:95. Nie zalecamy stosowanie tych dodatków do ON Shell Diesel Extra, jak również denaturatu. Zmieszane paliwo nie jest wtedy klarowne, a nawet może wystąpić tzw. żelowanie - powiedział pracownik stacji Shella w Bydgoszczy."
Masmix:
Co może być przyczyną, że z jednego z nawiewów cały czas leci zimne powietrze ? Temperaturę ustawiam na 24-25 stopni. Na szyby i twarz leci ciepłe powietrze, na nogi od strony kierowcy ciepło, od strony pasażera z jednego z nawiewu lodowate powietrze. Płyn w chłodnicy sprawdzany.
Tomek:
--- Cytat: "Grzech61" ---Można, ale ostrożnie. Dobre wyniki daje dolanie do ON nafty lotniczej typu Jet, nawet w stosunku 50:50 lub w ostateczności benzyny w stosunku 5:95
--- Koniec cytatu ---
Węglowodory takie jak benzyna, nafta, olej napędowy, parafina mieszają się ze sobą, natomiast nie mieszają się z wodą. Dolanie nafty czy benzyny może rozwiązać problem z wytrącającą się parafiną (bo benzyna i nafta mają niższą temperaturę krzepnięcia niż olej napędowy), natomiast nie spowoduje rozwiązania problemu wody w zbiorniku - do tego służy alkohol (zwykle w formie taniego denaturatu), który rozpuszcza się i w wodzie, i w benzynie czy oleju napędowym.
OlafLarry:
było nie było wczoraj -31, odpalił bez żadnych dodatków. Dziś - 33, jeszcze nie próbowałem palić. Zobaczymy.
Nawigacja
[#] Następna strona