Autor Wątek: [Santa Fe SM] Przesiadka z SM na CM  (Przeczytany 4173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciekw

• Gość
[Santa Fe SM] Przesiadka z SM na CM
« dnia: 07 Styczeń 2015, 08:10:37 »
Cześć,
ktoś zmieniał Santa Fe z SM na CM? Albo chociaż miał możliwość pokierowania jednym i drugim? Chciałbym wiedzieć jak wygląda różnica w jeździe, ilość miejsca i szerokość samochodu w środku... oraz inne jakieś spostrzeżenia. Oczywiście, wszystko jest subiektywne, może ktoś ma jakieś doświadczenie warte podzielenia się.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Przesiadka z SM na CM
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Styczeń 2015, 10:03:34 »
Wrażenie innej klasy samochodu. SM ma jednak design z lat 90-tych XX wieku, CM jest o wiele świeższy, po liftingu już jest naprawdę bardzo ładne auto. Trochę więcej miejsca w środku, dużo więcej bajerów (wiadomo - zależy od wersji, ale przesiadka z prawie pełnej wersji SM-a na prawie pełną CM-a jest lekko szokująca ;-) ).

Dla mnie podstawowa wada, to brak stałego AWD z LSD w CM-ie oraz brak uchylanej tylnej szyby (chyba, że nie trafiłem jeszcze na egzemplarz z taką funkcją).

Niemniej jednak - naturalnym następcą SM-a jest CM, ewentualnie ix35 (praktycznie identyczny rozmiarami jak SM).

Jureq

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień 2015, 17:32:19 »
Cytat: "volcan"

Niemniej jednak - naturalnym następcą SM-a jest CM, ewentualnie ix35 (praktycznie identyczny rozmiarami jak SM).

z tym iX35 to lekko przesadziłeś - mam CM i iX35, obydwa I gen. i pomimo iż "SEXI" jest 5 lat młodszy i sporo żwawszy to jednak komfort w CM jest nieporównywalny :)

Offline mirek70

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień 2015, 22:14:30 »
Witam...
Jeżdziłem 6 lat Santa Fe SM 2.0 benzyna, obecnie 3 rok Santa Fe CM 2.7V6

Pozdrawiam
Mirek

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudzień 2015, 17:42:20 »

Dodano: 2015-12-26, 17:42
Cytat: Jureq
Cytat: volcan

z tym iX35 to lekko przesadziłeś - mam CM i iX35, obydwa I gen. i pomimo iż "SEXI" jest 5 lat młodszy i sporo żwawszy to jednak komfort w CM jest nieporównywalny :)

Oczywiście mamy obaj rację ;-) - jak pisałem - CM jest większy od SM-a, ix35 praktycznie identyczny, jak SM. Jeżeli ktoś potrzebuje ciut więcej miejsca - najlepiej będzie pomyśleć o CM-ie, jeżeli szuka tylko młodszego rocznika - spokojnie można przesiadać się na ix35 :-)