Autor Wątek: Gaśnica  (Przeczytany 8167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline franciszek2014

• Giełda
Gaśnica
« dnia: 25 Październik 2014, 18:52:10 »
Panowie (i Panie - jeśli są). Mam zagwozdkę. Czy jest jakieś miejsce w Tutku, gdzie mocuje sie gasnice w bagazniku. Jest fajne miejsce przy tylnej lampie (wneka), ale nie ma tam punktow mocujacych na wkrety. Mam dylemat czy przykrecic i zrobic dziury... Teraz gasnica lezy pod siedzeniem kierowcy, ale to mi nie pasuje... Dzieki za wskazowki z doswiadczenia

Offline bobek310

• Giełda
Gaśnica
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Październik 2014, 21:44:35 »
Pierwsza podstawowa sprawa, to gaśnicy się nie trzyma w bagażniku. Ja swoją umieściłem:
http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2264
post 3 zdjęcie nr 1 i 2

Offline franciszek2014

• Giełda
Gaśnica
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Październik 2014, 07:57:06 »
Dzieki za propozycje. Kazde miejsce ma swoje zalety i wady. Najwazniejsze, zeby byla dobrze dostepna i nie latala po samochodzie. Z tym, ze Twoj wariant ma ten  minus, ze w przypadku czolowki gasnica lamie nogi pasazera (im mniej takich rzeczy w tym miejscu, np. CB, tym lepiej).

Czekam na dalsze propozycje.

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
Gaśnica
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2014, 12:31:22 »
Ja kładę ją za siedzeniem kierowcy. Żeby się nie przetaczała, to przykrywam ją dywanikiem welurowym, jak kocem (: Wiadomo, że gdyby trzeba bylo jej uzyć, to muszę wysiąść, otworzyć tylne drzwi i dopiero wtedy mogę sięgnąć po gaśnicę, ale i tak jest to szybsze niż nurkowanie w bagażniku.

bartekzg

• Gość
Gaśnica
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2014, 14:06:00 »
w i30 gaśnica była owinięta w rzep co zapobiegało "lataniu" po bagażniku czy podłodze.

Jednak należy zwrócić uwagę na jedno - po co instalujemy gaśnice bo jeśli tylko dla przepisów to bagażnik jest ok.
Jeśli chcesz czuć się bezpieczniej to wszyscy fachowcy podkreślają, że 1 kg to za mało i przydała by się min 2 kg. I tu rodzi się problem gdzie ją montować.

Offline franciszek2014

• Giełda
Gaśnica
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Październik 2014, 20:07:24 »
Nie ma co drazyc tematu gasnicy. Jest wymog, trzeba miec. Inna sprawa, ze 1 kg wiele nie zdzialasz, ale... zawsze to cos. Inna kwestia jest czy mamy w aucie cos, co pozwoli szybko odpiac aku, zeby nie zaiskrzylo w sytuacji awaryjnej... bo odkrecanie klemy to raczej slaby czasowo pomysl, jesli nie uda sie zagasic...

Patent z rzepem fajny. Nie pomyslalem o tym. Przeciez rzepa mozna kupic w pasmanterii. Owinac gasnice i rzeczywiscie bedzie w miejscu np. pod siedzeniem kierowcy.

Ale to dziwne, ze nie ma mocowania gasnicy z zasady w bagazniku (skoro sprzedaja z plastikowym mocowaniem na wkrety) ... Ustawiac ja na "wolno" (np. kolo kola zapasowego), w siatce bagazowej lub w jakims koszu nie wchodzi w rachube (za ciezka, wiec przy hamowaniu wiadomo, a przy jezdzie... tez wiadomo, cos stuka).

[ Komentarz dodany przez: tekla: 2014-10-29, 22:01 ]
Taka mała gaśnica też ma swoje zastosowanie! Można jej użyć na pasażerze, który zapali papieros w naszym aucie*  :evil:
Tylko najpierw trzeba go z samochodu wywieść, nie chcemy przecież zabrudzić tapicerki...

*oczywiście żart - nie wolno pryskać nikomu po twarzy, by go nie udusić.

awtoy

• Gość
Gaśnica
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Styczeń 2015, 22:58:57 »
T a k ! A wracając na serio do tematu, jest jakieś miejsce fabryczne na gaśnicę?

Offline bobek310

• Giełda
Gaśnica
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Styczeń 2015, 11:00:54 »
Cytat: "bartekzg"
w i30 gaśnica była owinięta w rzep co zapobiegało "lataniu" po bagażniku czy podłodze.

Jednak należy zwrócić uwagę na jedno - po co instalujemy gaśnice bo jeśli tylko dla przepisów to bagażnik jest ok.
Jeśli chcesz czuć się bezpieczniej to wszyscy fachowcy podkreślają, że 1 kg to za mało i przydała by się min 2 kg. I tu rodzi się problem gdzie ją montować.

Ja ma 2 gaśnice jedno-kilogramowe. Legalizuję jedną co drugi rok. Aktualną trzymam w miejscu pokazanym na zdjęciu powyżej, a drugą w bagażniku.