Autor Wątek: [Accent LC] Problemy z odpalaniem  (Przeczytany 7831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline accencik

• Giełda
[Accent LC] Problemy z odpalaniem
« dnia: 13 Lipiec 2015, 15:43:45 »
Witam. Od pewnego czasu nieraz mam problemy z odpaleniem swojego drugiego Hultaja. Mianowicie nie zawsze chce odpalić. Nieraz po 2 dniowym postoju i próbie odpalenia po zgaszeniu się kontrolek od świec i "czeka" gdy chce odpalić to "chełta, chełta" i nie odpala. Za godzinę lub dwie idę i odpala bez problemu. Ostatnio powtarza się to coraz częściej i muszę coś z tym zrobić. Czy może to być immobilizer bo gdy tak próbuję odpalić to kontrolna od immo mruga cały czas. Dzięki za wszystkie pomocne opinie :)

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipiec 2015, 11:36:06 »
Ja w MC mam taki sam problem.

Mi przede wszystkim dzieje się tak jak samochód stoi w słońcu.

Słychać suche kręcenie i nic więcej. Czasami do 3 razy sztuka. Parę razy odpalał po 10 razie.

Nie wiem co ze świecami ale przy takim upale samochód by na walniętych świecach spokojnie odpalał... Filtr paliwa jest OK.

Hmmm...

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipiec 2015, 11:44:29 »
w polowie wysokosci silnika  (od przodu) jest wtyczka od czujnika polozenia walu (niewygodny dostep), styki lubia zasniedziec, po przeczyszczeniu mialem spokoj a gdy znowu byly problemy przeczyszczenie i WD pomagaly

czasami moze byc szwankujaca antena od IMMO

Tom

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2015, 21:50:41 »
też tak nieraz mam ale bardzo sporadycznie. Jak nie chce odpalić to mruga pomarańczowa konrolka od immo. Jak tak mi się dzieje to nie kręce bo szkoda rozrusznika i akumulatora (i tak nie odpali jak immo blokuje) tylko próbuje drugi raz i zwykle już odpala od strzała przy drugim podejściu. U mnie filtr paliwa i świece są w miare świeże (wymieniane max 10 tys km temu więc to nie jest powodem), ewentualnie może być już słaby akumulator (z 2010 roku). Mój mechanik stwierdził, że jeżeli problemy będą się nasilać to wziąć drugi kluczyk, a jeśli nic by to nie dało to najlepiej wywalić immo i po problemie... Póki co jest to zjawisko bardzo okazjonalne, więc nic z tym nie robie.

Offline accencik

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipiec 2015, 20:10:07 »
No świecy żarowych nie wymieniałem ale filtr paliwa wymieniłem jakieś 3 tysiące temu. Problem powoli zaczyna się nasilać i trochę strach gdzieś dalej pojechać bo jak nie odpali to będzie problem. Problem tkwi w tym że mam jeden kluczyk tylko do samochodu. A myślicie że wymiana baterii w pilocie by pomogła?

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipiec 2015, 20:02:13 »
pilot jest do alarmu i centralnego zamka a nie do IMMO

Offline kosmos2011

• Giełda

redoxe

• Gość
[Accent LC] Nie pali na mrozach (poniżej 5 stopni celsjusza)
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Luty 2016, 20:11:48 »
Tak jak w temacie, problem dość dziwny.
Autko w lato odpala bez najmniejszego zgrzytu, natomiast gdy odpalam go w temperatrurach poniżej 5 stopni celsjusza dzieje się rzecz następująca:

2 razy udaje mi się wykonać pełną sekwencję zapłonu, tj: włączyć zapłon, pokręcić go chwilkę i tyle. Za 3cim razem, w trakcie kręcenia akumulator słabnie, rozruch jest coraz słabszy, przygasają światła...

Części jakie już wymieniłem to:
- świece żarowe
- rozrusznik
- filtr paliwa
- akumulator (65Ah)

Gdy kolega podpina kable, zagrzeje troszkę świece i odpala od strzała.

Podejrzani wg. mnie:
- alternator lub luźny pasek alternatora
- moduł zapłonu (przekaźnik)
- sonda lambda (montowana w nowszych dieslach, nie wiem nawet czy taką posiadam)
- za słaby akumulator (myślę, że jakiś 75Ah 12V z bardzo wysokim prądem rozruchowym [630A] mógłby coś zmienić)

Niestety nie mam zbytnio okazji sprawdzić chociażby napięcia paska alternatora..
Jakieś pomysły co to może być?
Z góry dziękuję za pomoc!

alien125

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2016, 08:13:46 »
Sprawdź napięcie ładowania. Objawy wskazywały by na ako, ale jest nowy to raczej powinien dawać radę. Klemy mocno poprzykręcane?

redoxe

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2016, 18:23:14 »
14,1 V, klemy mocno poprzykręcane.
Dodam, że mam dość sporo multimediów w samochodzie: ekranik lcd (ala navi), dość energochłonne radio, autoalarm, kamerkę cofania i inne duperele.
Wyprzedzając pytania: nie, nic nie zżera prądu "na lewo" :)
Może po prostu za słaby akumulator?

[ Dodano: 2016-02-24, 20:38 ]
Dzisiaj lekki mróz na dworze, odpaliłem z awaryjnej baterii, którą podpiąłem pod akumulator. Przejeździłem 20 minut po mieście, zgasiłem go na 10 minut, po czym chcąc go uruchomić auto nawet nie zakręciło, tylko pomrugały światła w samochodzie z dźwiękiem zwarcia i koniec.
Po całym procederze radio nawet nie dycha, po prostu się wyłączyło i amen :/ Dziwne rzeczy

PNK

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marzec 2016, 13:53:46 »
Cytat: "redoxe"
Dzisiaj lekki mróz [...] Przejeździłem 20 minut po mieście [...]

Może to podgrzewacz płynu chłodzącego. On bierze więcej prądu niż alternator daje. Włącza się po minucie od włączenia nawiewu jeżeli  temperatura powietrza jest mniejsza od 5 st.C i temperatura płynu chłodniczego jest mniejsza od 65-70 st.C. W moim przypadku zdarzało się tak: silnik, dmuchawa i grzanie szyby włączone ~10 minut, potem 4 km jazdy z ciągle włączoną dmuchawą i ogrzewaniem szyby, a później już nie odpaliłem tak jak Ty. Jak już wiem w czym problem to pilnuję, żeby przed wyłączeniem silnika kilka minut pracował z wyłączoną dmuchawą i ogrzewaniem. Dodatkowo do gniazda zapalniczki wetknąłem voltomierz i dokładnie widać co się dzieje po włączeniu podgrzewacza. Nawet myślałem, że świece są zepsute, ale to jednak problem dużego poboru prądu przez świece podgrzewacza. I teraz już nie mam problemu.