Forum > i30 FD

[i30 FD] Rozrząd

<< < (11/12) > >>

dziambel04:
Czeko mnie też wymiana to sugerujecie by wymienić komplet tj ŁAŃCUCH ,NAPINACZ, SLIZGI, KOLO WALU KORBOWEGO, KOLO WALKA, KOLO ZMIENNYCH FAZ ROZRZĄDU czy coś jeszcze ??

Arunio:
Pytanie może mało precyzyjne, ale czy w silniku G4FA jest jakieś sitko, filterek, zaworu zmiennych faz?
EDIT
Ok. Znalazłem i mam potwierdzenie z Rozyjskojęzycznej strony. Jest za alternatorem. Wystarczy się przyjżeć.  :-D

cratown:
Witam,
pytanie do posiadaczy i30 FD z silnikiem 1.6 CRDi - 90KM czy przy wymianie łańcucha rozrządu należy wymienić pompę wody?
Moje i30 ma przejechane 250 600 km i po rozmowie z taksówkarzem, który doradził wymianę przy 250 000 km (on ma kie ceed 1.6 - ale nie wiem ilu konna wersja) postanowiłem zająć się tematem łańcucha. Mechanik, gdy poprosiłem o wstępną wycenę oddzwonił z kwotą 2300zł i wymianą pompy wody razem z łańcuchem i całym jego osprzętem.

robaszek127:
W tej cenie warto jednak samemu popytać się po hurtowniach pewnie można sporo zaoszczędzić na zakupie części. Mechanik liczy sobie normalną cenę sklepową a kupuje w hurtowni jako dodatkowy zysk. Sam w getzie to odczułem gdzie miałem naprawiany samochód po znajomości.
Raczej jeśli wymieniany jest łańcuszek chyba warto kupić nową pompę. Ale jak pisałem kupić samemu dobrą firmę. I przypilnować by ona została wstawiona na pewno. Bo zdarzają się myki gdzie mechanik wymienia na papierze tylko.

cratown:
Dziękuję za odpowiedź. Mnie zastanawiał sam fakt że z rozrządem wymienić pompę, bo chyba jest na pasku. Z ciekawości zadzwoniłem do ASO i tam pan z którym rozmawiałem dziwił się bardzo z 2 względów:
- czemu mi do głowy przyszło wymieniać łańcuch skoro nic złego się z nim nie dzieje, co ciekawsze stwierdził że jeszcze nie mieli na serwisie tego silnika gdy klient przyjechał na wymianę łańcucha
- czemu chcę wymienić pompę wody skoro nie jest ona na rozrządzie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej