Autor Wątek: [Santa Fe SM] Temperatura silnika 2.7 V6  (Przeczytany 4464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KondzioR.

• Gość
[Santa Fe SM] Temperatura silnika 2.7 V6
« dnia: 07 Grudzień 2014, 23:36:42 »
Witajcie. Mam problem z temperaturą. Wskazówka temp. nie jest tak jakby na tej grubej kresce, tylko pomiędzy nią a tą cieńszą na dole. Czy tak jest w każdym?
Po prostu wskazówka nie stoi tak w pionie jakby bokiem głowę wziąć.
I bardzo szybko spada temp, postoi 1h i opadnięta wskazówka już..
Jak to jest u Was? może warto wymienić termostat?
I przy ilu stopniach termostat się otwiera?

Offline vanhelsing

• Giełda
Re: [Santa Fe SM] Temperatura silnika 2.7 V6
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudzień 2014, 11:58:41 »
Cytat: "KondzioR."
Witajcie. Mam problem z temperaturą. Wskazówka temp. nie jest tak jakby na tej grubej kresce, tylko pomiędzy nią a tą cieńszą na dole. [...]
I bardzo szybko spada temp, postoi 1h i opadnięta wskazówka już..

Kolego, godzina to sporo czasu. Zwłaszcza teraz w zimie, przy ujemnych temperaturach. W lecie temperatura trzyma długo, ale w zimie leci w dół tym szybciej im zimniej na zewnątrz. Objawem uszkodzonego termostatu jest np. jeśli na dobrze rozgrzanym silniku staniesz na czerwonym świetle i  w tym czasie temperatura na wskaźniku ci spada powoli w dół albo wogóle nie osiąga temperatury roboczej. Znaczy to, ze termostat się zaciął w pozycji otwarty. A z tym przestawianiem głowy to nieźle dałeś :lol:

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudzień 2014, 15:02:40 »
Ja miałem objaw przy padniętym termostacie taki, że jechałem np. obwodnicą ~100km/h i z góry jak leciałem bez dodawania gazu tylko "z rozpędu" wskazówka tem. potrafiła spaść do tej 1-szej grubej kreski. Ja miałem komfort, że podłączyłem kompa i przy innej okazji zmierzyłem przy takiej jeździe, że temp spadła mi do około 60oC.
O ile pamiętam termostat otwiera się w 2.7 przy 87oC ale nie pamiętam dokładnie. W każdym razie prawidłowo w każdych warunkach wskazówka jest niemal idealnie równo w poziomie wskaźnika. Nieważne jak się jedzie - termostat ma trzymać temperaturę silnika. Jeśli jest inaczej - albo siada pompa wody, albo zazwyczaj jest to termostat. U mnie akurat nawet nie tyle termostat co uszkodzona jego uszczelka. Dobry zamiennik drogi nie był, a wymiana to 1-1,5h
Pamiętaj, żeby zalać płyn przy uzupełnianiu do wlewu w chłodnicy, a nie przez zbiorniczek wyrównawczy.

KondzioR.

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudzień 2014, 17:49:01 »

Tak wygląda u mnie wskazówka. Wymieniać termostat czy sobie darować? Dodam że czasem jest deczko wyżej, lub niżej.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudzień 2014, 19:59:10 »
Zaraz pod środkową kreską są dwie małe kropeczki jak tam oscyluje wskazówka to powinno być ok, przynajmniej tak jest w crdi, ale ten skubaniec trzyma temperaturę jakby mu tą wskazówkę tam przykleił:)

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudzień 2014, 08:49:59 »
Hulltay może nie porównujmy różnych silników w kwestii temperatury diesel i benzyniak mają choćby termostaty o innej temp. otwarcia.

KondzioR. Rób jak uważasz. Opisałem dokładnie jak było u mnie i jak być powinno. Nie wiem czego jeszcze oczekujesz. Pytanie tylko czy to termostat? zrób test o którym pisałem, może to tylko wskaźnik świruje. Ale to albo sprawdzisz, albo wróżka.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudzień 2014, 09:52:16 »
Spoko wiem że to dwa różne światy, chciałem dodać słowo odnośnie położenia wskazówki temp. Bo widełki na wskaźniku są takie same.

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudzień 2014, 16:15:34 »
Zapnij do kompa i sprawdzisz temperaturę otwarcia termostatu i czy po nagrzaniu trzyma jak powinien...