Autor Wątek: Sprzęgło  (Przeczytany 2464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamil128tetryk

• Gość
Sprzęgło
« dnia: 15 Październik 2008, 21:12:25 »
Witam. Mam problemy ze sprzęgłem prawdopodobnie siedzi mi łożysko oporowe ale z tego co sie dowiedziałem wymiana samego łożyska jest niemożliwa czy to prawda że trzeba wymieniać je razem z kompletnym sprzęgłem.

BartBartez

• Gość
Sprzęgło
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Październik 2008, 22:06:31 »
Można wymienić same łożysko ale to nie ma sensu.
1.Robota ta sama (trzeba wyciągać skrzynię) więc zapłaciśz tyle samo
2. Skoro padło łożysko to reszta na 99% też jest na wykończeniu

witya

• Gość
Sprzęgło
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Październik 2008, 22:37:23 »
A po czym wnioskujesz, ze masz uszkodzone właśnie łożysko oporowe? Czy wydaje jakieś nietypowe dźwięki? Jeśli słychać coś przy wciśniętym pedale to prawdopodobnie jest łożysko. Jeśli są jakieś chrobotania na luzie przy zwolnionym pedale sprzęgła to będzie coś z łożyskami ale w skrzyni biegów. łożysko oporowe może się również zacierać na tulei prowadzącej, będzie to skutkowało większymi oporami na pedale.

kamil128tetryk

• Gość
Sprzęgło
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Październik 2008, 14:55:35 »
Słychać na wciśniętym sprzęgle taki dziwny szum a na luzie chrobotanie i podczas jazdy przy mocniejszym dodawaniu gazu tez slychc chrobotanie

witya

• Gość
Sprzęgło
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Październik 2008, 15:21:31 »
Szum na wciśnietym sprzęgle to napewno kwestia łożyska, natomiast takie chrobotanie, nie cykliczne, dośc przypatkowe na wolnych obrotach to jest kwestia skrzyni. jesli nie sa jakies natarczywe i bardzo głośne i częste to nimi sie nie ma co przejmować. Zastanawia mnie tylko to chrobotanie przy mocnym dodaniu gazu. Czy masz na myśli gwałtowne przyśpieszanie czy gazowanie na postoju?

kamil128tetryk

• Gość
Sprzęgło
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Październik 2008, 17:17:22 »
Mam na myśli powiedzmy dynamiczne przyspieszanie, a i jeszcze jedno jak jade sobie stałą predkością to nic nie słychać żadnego chrobotania. Dużo wcześniej miałem jeszcze tak że na wolnych obrotach cyklicznie coś popiskiwało a jak wciskałem sprzęgło wszystko ucichało a teraz całkiem mi to znikneło