Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Sprzęgło pada?

(1/6) > >>

Zibi:
witam

zdarzyło mi się 2 razy, że po wrzuceniu 6 biegu obroty lekko skoczyły z 2000 na 2500, silnik zawył, a po chwili obroty wróciły do 2000. Jakby sprzęgło się ślizgnęło. Co prawda zdarzyło się to 2 razy i tylko po wrzuceniu 6, w żadnej innej sytuacji, czy jest się czego obawiać? Silnik 2.0 CRDI 4WD, przebieg 44 kkm.

klemens:
Hmm, wygląda to ślizganie się sprzęgła. W niektórych autach jest regulacja, tzn. można sprzęgło podciągnąć. W tym aucie - nie wiem, czy jest.  Tak czy owak sprzęgło nie jest w najlepszym stanie.

Zibi:
wszystko wskazuje na konieczność wymiany sprzęgła, cennik:
- robocizna (demontaż i montaż skrzyni + wymiana koniecznych części): 1200 zł
- tarcza + docisk: 2280 zł + VAT
- siłownik (dawniej łożysko oporowe): 461 zł + VAT
- koło dwumasowe: 7750 zł + VAT

jak długo można jeździć na lekko ślizgającym się sprzęgle (ślizga się tylko w chwili gwałtownego wciśnięcia gazu)?

jacek2:
Coś mi się wydaje że cena dwumasy wyraźnie jest zaniżona.... :shock:  :shock:
A poza tym przecież auto jest jeszcze na gwarancji..... może to w ramach jej wykonać naprawę?? :?:

Zibi:
Niestety Jacku, sprzęgło jest elementem eksploatacyjnym, który podobnie jak np. klocki hamulcowe, nie podlega gwarancji.
Koło dwumasowe mam oki, bo nie gruchocze, siłownik też raczej odpada.
Pozostaje wydać 3,5 tys + VAT dla świętego spokoju.
Z lektury netu wynika, że sprzęgło średnio wytrzymuje od 50 do 150 kkm, im nowsze auta, tym krótsza żywotność elementów.
Już się pogodziłem z faktem, że zamiast elektroniki na święta zafunduję sobie sprzęgło do auta :)

[ Dodano: 2014-12-02, 11:29 ]

--- Cytat: "jacek2" ---Coś mi się wydaje że cena dwumasy wyraźnie jest zaniżona.... :shock:  :shock:

--- Koniec cytatu ---

dokładnie, masz rację, już dodałem brakujące zero.

[ Dodano: 2014-12-27, 11:28 ]
Ceny wg. cennika jednego z dystrybutorów:
- sprzęgło, kompletne - 550 zł,
- siłownik - 550 zł,
- koło dwumasowe - 2200 zł.
Nic tylko poczekać aż się gwarancja skończy i zrobić to poza ASO.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej