Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Gniazdko w bagażniku
Andrzej57:
Witam, czy można w mało skomplikowany sposób zmodyfikować zasilanie gniazda zapalniczki w bagażniku, aby było w nim napięcie przy wyłączonej stacyjce? Nie wiem, czemu zasilanie tak ważnego gniazda, jest tak niepraktycznie rozwiązane w tym modelu. Jeśli ktoś to przerabiał, proszę o podpowiedzi jak to wykonać.
vanhelsing:
To wbrew pozorom nie jest głupie rozwiązanie. Gdyby było zrobione tak jak chcesz, to np.jadąc na wakacje z elektrycznie zasilaną lodówką w bagażniku musiałbyś pamiętać o tym, żeby za każdym razem przy wysiadaniu z auta wyciągać wtyczkę z gniazda. Jak nie wyciągniesz i zabawisz dłużej poza autem to lodówka wyciągnie twój prąd z aku :lol: Ale skoro potrzebujesz innego rozwiązania,to czemu nie. W końcu potrzeba jest matką wynalazków.
Andrzej57:
vanhelsing, nie ma takiej opcji, aby lodówka rozładowała aku. Jeżdżąc latem na plażę, zawsze lodówka była włączona (Passat) przez cały dzień i nie zauważyłem żadnych oznak osłabienia aku :idea: Właśnie w Passacie gniazdka 12V w bagażniku są aktywne niezależnie od stanu stacyjki. Czy wszystkie Hyundaie mają nieaktywne gniazdka 12V w bagażniku przy wyłączonej stacyjce?
maciekw:
Nie wiem, jak dużego prądu będziesz potrzebował, ale najbliżej to masz chyba do przewodów w zamku klapy, które włączają żarówkę w bagażniku. Osobiście podciągnąłbym to osobnym, bezpośrednim przewodem z bezpiecznika od tego gniazda, a stary przy gnieździe bym odłączył i zaizolował.
Andrzej57:
Witam, kiedyś już pisałem o podobnym problemie. Otóż wszystkie gniazdka prądowe są aktywne gdy jest załączona stacyjka. Zależy mi aby gniazdko w bagażniku było aktywne nawet po wyjęciu kluczyka i zamknięciu samochodu. Przydatne to jest szczególnie latem do podpięcia lodówki np. czy innego ustrojstwa, kiedy jesteśmy poza samochodem.
Pytanie: Czy możliwe jest to do uzyskania i skąd najprościej można to stałe zasilanie do gniazdka podłączyć?
Nawigacja
[#] Następna strona