Forum > Lantra
Parujące szyby i zablokowane drzwi
Olex903:
WItam, jestem od dzisiaj na forum:) mam następujący problem: Prawe tylne drzwi nie chcą się otworzyć ani z zewnatrz ani od wewnątrz:/ gdy zamykam centralnym słychać że cięgło pracuje ale drzwi nawet nie drgną:/ od miesiąca mam lantre i tylko raz przez przypadek się otworzyły i zamykały normalnie i otwierały ale po zamknięciu na centralnym znów to samo i nic nie daje rady co mam zrobić?? mój drugi problem to parujące szyby:(( poprostu jakas tragedia!! a teraz gdy mamy mrozy w nocy po wejsciu do auta musze skrobać szyby od środka!! masakra!! ogrzewanie musi chodzić non stop na 4tym biegu bo inaczej szyby parują strasznie!! niewiem co mam zrobićSad( dzisiaj odkręciłem podszybie wyciągnełem troche błota ale nadal to samo:/ proszę o pomoc!! Sad
wtom:
parowanie: zobacz czy masz filtr przeciwpyłkowy (kabinowy) za schowkiem pasażera, jak jest to pewnie zabity. po drugie mogą być niedrożne otwory wentylacyjne w bagażniku.
Erebus:
co do drzwi to stawiam na uszkodzony siłownik albo źle skręcone cięgna. Zdejmij boczek z drzwi to się wyjaśni. Miałem taką samą historię z drzwiami jak zamókł mi siłownik.
Olex903:
Tak panowie tylko powiedzccie mi jak ja mam boczek zdjąć skoro drzwi się nie chcą otworzyć :-/ a ten filtr przeciwpyłkowy to nie jest przypadkiem w wersjach z klimą??:/ i w którym miejscu on dokładnie się znajduje??
Carexpert:
Filtr kabinowy maja tylko wersje z klimatyzacja. Bez klimy nie ma go bo nie ma potrzeby go stosowac. Co do parujacych szyb to zobacz czy nie masz wlaczonego obiegu zamknietego mimo braku klimy dodatkowo sprawdz czy na szybach jest para czy np plyn chlodzacy choc raczej plyn nie powinien zamarzac. Mozesz miec zapchane odplywy wody z nagrzewnicy i podszybia. Wtedy zbiera sie woda i moze parowac.
Co do drzwi to nie jest to sprawa mrozu? Jezeli nie to masz problem bo bez zdjecia tapicerki nie otworzysz a jak nie otworzysz nie zdejmiesz jej. Mozna tylko na sile odkrecic co sie da i odblokowac ciegna od zamka jak sie nie da to na sile otwierac. Ale bedzie ciezko. Przyczyna moze byc np zle dopasowanie drzwi zamka lub rygla. A probowales otwierajac centralnym zamkiem drzwi docisnac do auta by zluzowac zamek? Jezeli sa zbyt mocno spasowane a silownik slaby moze tak sie blokowac. Kolejna sprawa moze byc zardzewialy mechanizm zamka lub za slaby silownik. Z tym ze jak by to byl silownik jak wyciagniesz recznie rygiel powinny sie normalnie otwierac wiec raczej to zamek lub zle spasowanie chyba ze nie probowales recznie podniesc rygiel ale watpie bys na to nie wpadl.
Nawigacja
[#] Następna strona