Autor Wątek: [Santa Fe SM] Plus (zasilanie) przy wyłączonej stacyjce  (Przeczytany 3057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hulltay

• Gość
[Santa Fe SM] Plus (zasilanie) przy wyłączonej stacyjce
« dnia: 19 Listopad 2014, 10:13:07 »
Siemacie, może ktoś z szanownych Kolegów będzie zorientowany czy znajdę pod maską a jak tak to gdzie, zasilanie plusowe przy wyłączonej stacyjce, chodzi mi o podłączenie ultradźwiękowego odstraszacza na kuny, które upodobały sobie moje okolice i robią mi stołówko/śmietnik pod maską. Wiem że można toto podłączyć bezpośrednio pod aku ale chciałbym tego uniknąć bo moim częstym pasażerem jest psiak i nie chciałbym go męczyć:)

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Plus (zasilanie) przy wyłączonej stacyjce
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2014, 14:17:34 »
Najprostsze rozwiązanie, to + z akumulatora (oczywiście przez bezpiecznik!) i wyłącznik w kabinie, ewentualnie zrobić to na przekaźniku, czyli pojawienie się plusa na stacyjce odcinałoby zasilanie - ale też zasilanie "kuno-killera" bezpośrednie z akumulatora.

Edit: wiem, że to już lekki hardcore, ale może wykorzystać do tego jakiś kanał w sterowniku alarmu / centralnego zamka? Coś w stylu kanału immobilisera odcinająceego pompę paliwa - ale też przez przekaźnik, żeby obwód otworzyć odblokowując zamki w samochodzie.

Hulltay

• Gość
[Santa Fe SM] Plus (zasilanie) przy wyłączonej stacyjce
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2014, 14:52:27 »
Volcan, Jak zwykle niezawodny:) dzięki tak też myślałem o pierwszym rozwiązaniu, bo przy alarmie nie bardzo chce mi się kopać:) THX:)