Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Benzyna 95 czy 98
mada:
Żeby wykorzystać dodatkowe oktany musiałbyś zmienić mapę wtrysków na komp. sterującym!!
W zeszłym roku połasiłem się na 98 okt. i za...em wtryskiwacze tak że w serwisie nie wiedzieli co się dzieje?!? Od tej pory omijam szerokim łukiem te paliwo ( mało kto je kupuje i w zbiornikach się starzeje). :roll:
star-wars1:
Tankuje tylko na Orlenie i ostatnie dwa tankowania zalałem Vervę - spalanie nieznacznie podskoczyło, a może oswoiłem się z nowym autem i noga zrobiła się cięższa :mrgreen:
[ Dodano: 2014-11-16, 22:40 ]
Ponadto gdzieś czytałem, że silniki GDI są czułe na jakość paliwa, więc wymyśliłem sobie 98 oktan
kosmos2011:
Star przeczytaj ten temat http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 z uwzględnieniem metody z postu#4
Toms:
Powiem tak w Polsce benzyna 98 ma takie parametry jak 95 w Austrii czy Niemczech... wielokrotnie sprawdzone, auto zupełnie inaczej jeździ na 95 kupionej na stacji w Austrii, dlatego w PL zawsze tankuje 98
star-wars1:
To, że u Niemca paliwo jet lepszej jakości to wiadomo :lol: Pomimo ww opinii Kolegów na razie będę tankowania 98, chyba, że cena mnie wyjątkowo zniechęci. ;-)
Nawigacja