Autor Wątek: [I30 New] Skrzypienie oparcia fotela kierowcy  (Przeczytany 14251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline figur

• Giełda
[I30 New] Skrzypienie oparcia fotela kierowcy
« dnia: 16 Listopad 2014, 16:22:25 »
cześć,
przy niższych temperaturach jak na przykład teraz zaczyna mi skrzypieć najprawdopodobniej pianka w oparciu fotela. miał ktoś taki przypadek?
pozdr

bkolodz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2014, 08:54:26 »
u mnie w wersji comfort - fotele "kubełkowe" nie ma takiego problemu. Nie jestem pewien ale chyba tylko w wersji classic są zwykłe fotele u kolego w classicu służbowym skrzypiało coś na szynach przesuwających fotel przód<----> tył

Offline figur

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2014, 13:54:32 »
ja mam też comfort i skrzypi (bądź trzeszczy) najprawdopodobniej pianka oparcia a nie jakiś element konstrukcyjny
pozdr

piwi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2014, 14:50:56 »
Ja mam classic+ i też mi skrzypią fotele, bardzo jest to denerwujące. Ktoś próbował zrobić coś z tym w ASO?

Offline Nabuknedasar

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopad 2014, 22:58:39 »
A i owszem. Dwa dni się w serwisie męczyli i pomogło... na dwa tygodnie :-( (dot. starego i30, ale nie jesteście samotni ;-) )

Offline figur

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad 2014, 12:08:28 »
teraz jeszcze mi doszły nowe dźwięki - na zimnym wnętrzu przy jeździe po nierównej nawierzchni albo przez spowalniacze dobiegają trzaski z deski rozdzielczej. wydaje mi się że powodem jest zamocowanie tej pionowej listwy ozdobnej (lakierowanej na jasno) na środkowym panelu deski - gdzieś tam wchodzi w kierunku podszybia. mam stereo - skrzypienie gąbki fotela i deska z przodu
pozdr

Lucressi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2014, 16:11:12 »
Czy wyżej wymienione usterki są respektowane prze ASO na gwarancji. Pytam bo może w przyszłości też mnie spotka taki dyskomfort  :-|

GPiAP

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudzień 2015, 23:21:17 »
U mnie zaczęło skrzypieć oparcie po 10 tyś. i nie było to skrzypienie pianki bo pianka jak wydaje już dzwięk to jest to cichy dźwięk. To było normalnie dzwięk niczym że starej sprężynowej kanapy. Przy każdym oparciu się, na każdym zakręcie, przy każdej zmianie pozycji skrzypienie starej wersalki. Poziom mojej frustracji sięgnął zenitu kiedy podjęchałem do ASO z zapytaniem czy da się coś ztym zrobić (przecież w końcu auto na gwarancji) a pan powiedział że takie materiały użyte i on tego nie przeskoczy. Nie wytrzymałem i pewnego dnia sam postanowiłem coś z tym zrobić. Zdemontowałem tylną obudowę fotela i bliżej przyjrzałem się budowie i funkcjonowaniu stelaża podpierającego w oparciu.
Wnioski: w moim przypadku dzwięk pochodził z miejsc w których zaczepy (haki) stelaża łączyły się z konstrukcją oparcia. Jest to łączenie metal-metal, a każde takie połaczenie kiedyś daje o sobie znać. Miejsca te nasmarowalem odrobiną towotu, bo taki akurat miałem pod ręką i problem znikł. Więc może i u innych jest podobny problem.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudzień 2015, 23:30:29 »
Ja oddałem samochód do tapicera, skasował 150 zł, skrzypienie ustało całkowicie. Z tego co mi tapicer powiedział brakowało w stelażu fotela fabrycznej specjalnej siatki która właśnie oddziela metalowe elementy od gąbki, która pod wpływem zimna staje się twarda i ociera o ten metal. Mówił, że to już któryś z rzędu i30 w którym fabryka tego nie zamontowała. Także w tym tkwi problem. Mnie jeszcze skrzypi samo siedzisko, ale na razie to zostawiam, tak samo jak cały fotel pasażera ale jako że głównie jeżdżę sam to nie jest to uciążliwe, choć skrzypi niemiłosiernie.

GPiAP

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudzień 2015, 23:41:01 »
Parę fotek z tego co zastałem po zdjęciu osłony fotela.

[ Dodano: 2015-12-09, 23:51 ]
Piwi a jesteś w stanie wrzucić fotki tego co wykonał ci tapicer?

piwi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudzień 2015, 00:13:38 »
Niestety nie dysponuję żadnymi zdjęciami.

[ Dodano: 2015-12-10, 00:16 ]
Spróbuję dobrać się do tego miejsca Twoim sposobem ale nie gwarantuję że będzie tam coś widać, możliwe że problem siedzi gdzieś głębiej, tapicer rozbierał cały fotel, nie tylko sam tył (tak przypuszczam)

[ Dodano: 2015-12-10, 10:53 ]
Tak to wygląda u mnie po zdjęciu tej osłony:
http://imgur.com/JzvJYqR

GPiAP

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudzień 2015, 12:00:10 »
Dzięki za zdjęcie. Ten materiał to jest coś w rodzaju cieńkiej pianki?

piwi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudzień 2015, 10:41:25 »
Materiał ten przypomina bardziej gąbkę a nie piankę. Z jednej strony jest wykończony taką jakby tkaniną, a z drugiej właśnie gąbka.

Co do skrzypienia oparcia fotela, doszedłem do tego co w głównej mierze to powoduje, i nie są to żadne sprężyny. Po weekendzie postaram się dodać mały toutorial jak to zrobić :)

raszpon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maj 2016, 19:14:34 »
Witam

Mam podobne objawy - skrzypienie fotela kierowcy. Po oględzinach stwierdziłem, że nie jest to raczej wina elementów w oparciu i dźwięk pochodzi z podstawy po lewej stronie. Nie mogę jednoznacznie stwierdzić co powoduje to skrzypienie. Czy mógłbym liczyć na zapowiedziany tutorial albo chociaż wskazówkę jak się z tym uporać?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Maj 2016, 19:22:42 »
Raszpon to jest temat o i30 więc patrz gdzie piszesz posty.

Temat fotela w ix35 jest tutaj.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1686&postdays=0&postorder=asc&highlight=fotel&start=15