Forum > i30 FD
[i30] Świece żarowe I30
stapi:
Samochód stoi najczęściej w garażu w którym panuje temperatura około +7-8 st. C. Muszę kręcić do 10 sekund jeżeli stoi ponad kilka godzin. Czasem jeśli stoi kilka dni, wydaje mi się że odpala nawet szybciej niż po jednej nocy. Dwa razy zostawiłem go na mrozie i wtedy musiałem kręcić kilkadziesiąt sekund. Po postoju poniżej powiedzmy 2h odpala od ręki.
Żadnego dymu nigdy nie zaobserwowałem. Po pierwszym odpalaniu na dużym mrozie przez chwilkę słychać było że silnik chodził bardzo nierówno, ale wtedy również nie było żadnego dymu.
Jakieś pomysły?
Złośnik:
A filtr ? Kiedy wymieniany ? Może się zapowietrza.
Nabuknedasar:
Najpierw podepnij inny akumulator (lub pożycz prąd od kogoś na kablach), żeby sprawdzić, czy aku nie oddaje ducha - to najłatwiejsze. Test świec coś na pewno wyjaśni, ale przyczyny mogą leżeć też (skoro mówisz że nie kopci) w odpływaniu paliwa z układu (nie trzyma ciśnienia i na początku nie masz wystarczającej ilości do odpalenia) - do sprawdzenia szczelność przewodów paliwowych, zwłaszcza połączeń z filtrem paliwa (samego filtra - kiedy wymieniany?), oraz zaworków zwrotnych (najczęściej w pompie, lub okolicach). Oczywiście przyczyna może leżeć też w jakimś głupim czujniczku temperatury, kącie wyprzedzenia wtrysku, etc.
adamos75:
Witam przyszła pora na wymianę świec żarowych w związku tym mam pytanie do was jakiej firmy polecacie? Beru , NGK, Bosch ?
adiszek:
We wcześniejszym samochodzie używałem świec NGK długi, długi czas i zawsze byłem zadowolony...
Nagle przed wiosną (1.5 tygodnia po wymianie na NOWE ŚWIECE NGK) auto zaczęło szarpać, przerywać i zachowywać się jakby nie palił na 1 gar.
Usterka? PO 1.5 TYGODNIA zaśniedział ten styk i nie przepuszczał nic przez siebie.
Wymieniłem na nowe NGK i po 4 miesiącach miałem ten sam problem.
Nie wiem czy to taka wadliwa seria była, czy co, bo odkąd miałem różne samochody - zawsze używałem NGKów.
W związku z powyższym, zakupiłem komplet świec Bosch i śmigały aż do momentu sprzedaży auta, bez żadnych problemów.
Pozdrawiam :)
Nawigacja
[#] Następna strona