Forum > Getz

[Getz] Wysokie spalanie Getz 1.1 63KM 2003

<< < (6/7) > >>

Yeti1989:
Dodam, ze miałem mały wyciek spod czujnika położenia wałka rozrządu i wymieniłem go dzisiaj na nowy. Poprawa:
- pracy silnika - pracuje jakby ciszej, nie słychać zaworów i charakterystycznego klepania
- odpalanie (nie gaśnie czasami)
- wchodzenie na obroty odbywa się bardziej liniowo, bez przestojów i szarpnięć.

Dodatkowo dzisiaj KTS mi pokazał błąd tego właśnie czujnika. Całkiem możliwe, ze podawał błędne wartości i wyprzedzenia zapłonów były ustawione na "sztywno" dla wartości domyślnej skąd mogło pochodzic duże spalaine. Dzisiaj tankuję pod kurek i po 2 tygodniach zdam relację ze spalania. Mam wyniki zapisane w aplikacji z poprzedniego miesiąca dla porównania.

W kwestii gazu to tylko do gaziarza bo zepsuć mapy bardzo łatwo a do BRC trzeba mieć sprzęt j/w.

Yeti1989:
I jako, że chwilę już użytkuję Getza, mogę coś powiedzieć więcej o spalaniu. Na czerwono zaznaczona jazda miejska, na zielono autostradowa i mieszana (górska). Średnio około 9l/100 LPG. Wszystko zależy od nogi.

Autostrada - średnia prędkość 110-130km/h - powyżej to już kosmos i wysywają się skrzydła na 13" oponach (max 175km/h z górki)

Miasto - Wrocław dojazd do pracy ok. godziny 7:30-8:00, powrót 16:00-16:30 - czytaj korki i 30-40 minut w jedną stronę w samochodzie.

KTS nie wykazuje anomalii. Aktualny przebieg: 208100km :)

robaszek127:
Napiszę spalanie na trasie z mojego wyjazdu nad morze. Więc jazda z prędkością ok 110 A1 od Łodzi plus jazda po Toruniu i dalej free trasą. Gazu wlane jakieś 36,5L a przejechane ok 485km plus 20km ostanie w korku.
Jak widać silnik 1,1 na trasie nie spala mniej od 1,3 bo getz jest stosunkowo ciężki. Teraz wymieniłem ten szajs ze stajni brc - parownik a wstawiony prince.  Co ciekawe przestał wyskakiwać nim błąd silnika.

didarioxx:

--- Cytat: "Yeti1989" ---I jako, że chwilę już użytkuję Getza, mogę coś powiedzieć więcej o spalaniu. Na czerwono zaznaczona jazda miejska, na zielono autostradowa i mieszana (górska). Średnio około 9l/100 LPG. Wszystko zależy od nogi.

Autostrada - średnia prędkość 110-130km/h - powyżej to już kosmos i wysywają się skrzydła na 13" oponach (max 175km/h z górki)

Miasto - Wrocław dojazd do pracy ok. godziny 7:30-8:00, powrót 16:00-16:30 - czytaj korki i 30-40 minut w jedną stronę w samochodzie.

KTS nie wykazuje anomalii. Aktualny przebieg: 208100km :)
--- Koniec cytatu ---

Hmm.. kurcze, mam podobnego getza z 1.1 i nigdy mi się 8l/100 LPG nie udało przekroczyć, a jeżdżę sporo, dynamicznie (jak na tego zółwia) i po Trójmieście (3-5 tys na miech, korki często spore) i w trasach (w tym autostrada).Dodatkowo często klimę właczam. Ja mam Staga.

Yeti1989:

--- Cytat: "didarioxx" ---

Hmm.. kurcze, mam podobnego getza z 1.1 i nigdy mi się 8l/100 LPG nie udało przekroczyć, a jeżdżę sporo, dynamicznie (jak na tego zółwia) i po Trójmieście (3-5 tys na miech, korki często spore) i w trasach (w tym autostrada).Dodatkowo często klimę właczam. Ja mam Staga.
--- Koniec cytatu ---

U mnie jest BRC i autko od nowości na Gazie zrobiło już ponad 208 tys. km. I tak się zastanawiam co go może boleć ... :/ bo nie jesteś pierwszą osoba któa osiąga niższe spalanie. Muszę te sondy lepiej obejrzeć...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej