Autor Wątek: [Santa Fe SM] Problem z przednim zawieszeniem  (Przeczytany 6645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline javelin

• Giełda
[Santa Fe SM] Problem z przednim zawieszeniem
« dnia: 09 Listopad 2014, 08:43:04 »
Gdy kupiłem auto, okazało się że trzeba zrobić remont przedniego zawieszenia. Kompletne wahacze, końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora i gumy stabilizatora. I z tym ostatnim są chece.

Objawy:
- przy prędkościach parkingowych kierownica po puszczeniu nie odkręca się, lecz przeciwnie, pogłębia skręt
- po pół roku wybita jest ponownie guma stabilizatora

Okazało się, że poprzednio mechanik nie mógł dobrać gum. Zamawiał trzy razy łącznie z oryginałami z ASO po VINie i nie pasowały. Dopiero pasowały gumy od Tucsona. Więc jak sądzę ktoś zrobił rzeźbę.

Chciałbym to wyprostować bo nie chcę co pół roku wymieniać gum. Co może być do wymiany? Stabilizator sam czy razem z kołyską?

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopad 2014, 18:06:19 »
Podobną sytuacje miałem w zeszłym roku. Po wymianie gum stabilizatora( oryginalne, w serwisie Hyundaia w Giżycku- 40pln gumy + 100 wymiana)wszystko działało jak należy przez ok.pół roku. Po tym czasie ponownie pojawiło się stukanie w zawieszeniu. Diagnoza w stacji diagnostycznej- zużyte gumy stabilizatora  :-/ . Ponowna wizyta w serwisie, ponowna wymiana na oryginały ( bez kosztów, w ramach gwarancji) i do tej pory, ok.20 000km i wszystko OK  :-D . Mam podejrzenia,że za pierwszym razem te gumy, ze względu na bardzo trudny dostęp, nie zostały wymienione a tylko upaprane smarem( widoczne gołym okiem z kanału). Dopóki smar spęczniał gumę było ok. a później usterka powróciła. Zaznaczam, że to moje domysły. Niemniej jednak po ponownej wymianie działa jak należy, więc coś w tym może być. Pewny jesteś,że gumy zostały wymienione? A może tylko jakaś prowizorka która pozwoliła na pół roku eksploatacji?

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopad 2014, 18:15:05 »
Guma gumie nierówna. W moim drugim aucie trzy razy w ciągu pół roku wymieniałem na przykład gumowe osłony przegubu. Dopiero jak wymieniłem na fabryczne problem zniknął i od dwóch lat spokój.

Offline javelin

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2014, 08:51:40 »
Mechanikowi ufam w 100%. Problemem nie jest sama guma czy fakt nieumiejętnej wymiany. Problemem jest fakt że guma musiała zostać dobrana od Tucsona i różni się od tej która jest oficjalnie w katalogu. Dlatego szukam rozwiązania co trzeba wymienić aby samochód był w 100% Santa Fe

Offline zkit

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopad 2014, 20:41:22 »
Zadzwoń do Fox Rzeszów i podaj nr VIN. Tam ci powiedzą jakie powinny  być. W moim CRDI przy wymianie tych gum musiałem kupić obejmy, gdyż początkowo fabrycznie mieli montować inne a potem masywniejsze. Powiedzieli mi, że sam zakup gum nie daje gwarancji jakie mam obejmy. Kupiłem komplet oryginalnych z obejmami za niewielkie pieniądze, założyłem i jeżdżę bez problemu do dziś.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopad 2014, 21:06:43 »
Kolego javelin, sprawa prosta: Żeby Santa Fe był w 100% Santa Fe trzeba wymienić wszystko to, co w Twoim Santa Fe nie pochodzi z Santa Fe :lol: . Ale skąd pewność, że coś jest namotane z Tucsona? Mówisz, ze mechanikowi ufasz w 100% więc czemu on Ci nie odpowie na Twoje pytania i nie doprowadzi auta do wzorowego stanu? A skoro on Ci nie powiedział co jest namotane i co trzeba wymienić, to znaczy, że nie bardzo wie co do czego...Czyli tak naprawdę nie można mu ufać w 100% :-? Moim zdaniem nic nie zastąpi oględzin w ASO przez mechanika z doświadczeniem. To nie kosztuje dużo kasy i za max 50 zł miałbyś jasność co i jak. A nasze zaoczne rady to trochę jak wróżenie z kryształowej kuli.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopad 2014, 19:09:58 »
Do 04/2002
Guma 54813-26000
Obejma 54815-3A000
Śruba 11404-10251

Po 04/2002
Guma 54813-26100
Obejma 54815-26100
Śruba 11404-10251

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopad 2014, 14:12:04 »
Dzięki za odpowiedź :)

Zamiana jest 1:1 - czyli wyrzucam stare gumy z obejmami i zakładam nowe gumy z nowymi obejmami, tak? Widzę, że śruba jest taka sama w obu przypadkach.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopad 2014, 00:05:27 »
Tak czytając ten wątek Koledzy moi drodzy zastanawiam się czy może nie warto by było skontaktować się z Panami z Olkusza od polibuszy, możnaby im podesłać oryginalną naszą gumę i wykonaliby do niej formę pod mocowanie z polibusza, mam takowe w swojej offroadowej vitarze gdzie ostro dostają po zadzie i zero jakichkolwiek luzów i stuków. Jakbyśmy się dogadali i złożyli grupowe zamówienie możnaby coś może jeszcze urwać na cenie. A polibusz jest owiele wytrzymalszy od takowej gumy to mogę potwierdzić na własnym przykładzie:)

gto.ferrari.599

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopad 2014, 09:24:13 »
Witam... WS. poliuretanów w zawiasie... Ja dorobiłem sam taką gumę i jestem bardzo zadowolony... (wg własnego projektu) Guma łączy wahacz z Mc pherson'em; jeżeli ktoś zainteresowany mam rysunek i podeślę...