Forum > i30 FD

i30 1.4 benzyna jak docierać.

(1/4) > >>

rencak:
Witam wszystkich.
Jestem nowym forumowiczem a jednocześnie świeżym kierowcą i prawie użytkownikiem nowego i30....................prawie gdyż jestem przed odbiorem samochodu.
Proszę Was o profesjonalne rady jak użytkować to cacko by móc się nim cieszyć.
Interesuje mnie okres docierania silnika i innych podzespołów.
Czy i30 jest dobrze zabezpieczony przed korozją i czy można dodatkowo bez utraty gwarancji go zabezpieczyć?

Carexpert:
Zanim cos napiszesz poczytaj forum. Temat docierania silnikow juz byl przerabiany. Nie ma zadnych sposobow docierania!!! To nie czasy Syrenki i Fiata 125p aby trzeba bylo cos docierac! Obecnie od wieluuuuuuu lat silniki opuszczajace fabryke sa juz wstepnie dotarte i nie wymagaja jakis super zabiegow. Nie wskazane jest jedynie na samym poczatku czyli do ponizej 1000km ciagniecie przyczep i wkrecanie na wysokie obroty. Potem juz robisz co chcesz. Zreszta jak sadze sprawa docierania samochodu jest opisana w instrukcji ktora dostaniesz wraz z autem.
Co do zabezpieczenia go przed korozja... ja nie jestem zadowolony. Wprawdzie rdzy nie ma ale lakier to pieta Achillesa Hyundaia. Pamietam stara Sonate ktorej lakier sie luszczyl jak i Pony i inne. Myslalem ze teraz jest lepiej... Niestety lakier jest strasznie miekki i rysuje g przelatujacy zbyt blisko motyl (prawie). Lepiej nie myj go w automacie i nie stawiaj pod drzewami bo jak ci ptak narobi i nie zmyjesz od reki to potem zejdzie z lakierem! Wiem bo sam tak mam a gwarancja na lakier to fikcja bo ma tyle obwarowan ze w zasadzie jak by jej nie bylo. Nie ma gwarancji na dach nie ma na ptasie odchody i mechaniczne uszkodzenia wiec w zasadzie tej gwarancji jak by nie bylo.

rencak:
Dzięki Carexpert
Teraz wiem że muszę go tylko dopieszczać i modlić się by był to fachowo zmontowany model.
Czytając forum doszłem do wniosku że jak na niedługi okres bycia na rynku modelu i30 nie ma on dużo usterek, no oprócz tego słabego lakieru i tych drobnych niedociągnieć jak hałas przy zwiększonych obrotach silnika. Ciekawy jestem jak będzie to wyglądało za 5 lat.
Przekonuję się coraz bardziej że zrobiłem dobry wbór co do marki a jak będzie to się okaże.
Jeżeli można zapytać...................czy jest jeszcze możliwość wytargowania od sprzedawcy jakiejś dodatkowej obcji, jakiegoś bonusu jeszcze przed odbiorem auta?

Carexpert:
jak juz zaplaciles to juz po fakcie. Targu dobija sie przed finalizacja a z tego co piszesz wyglada na to ze juz czekasz na odbior. Ja tam wiem ze wytargowalem sporo na swoim. Zaplacilem niby cene rynkowa ale dostalem opony zimowe alu felgi wycieraczki podlogowe lakier metalik i siatke do bagażnika a przy odbiorze dostalem jeszcze 500 zl zwrotu.

rencak:
Obecnie zapłaciłem tylko zaliczkę 3000 ,może jak będę upierdliwy przy odbiorze to coś się da wytargować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej