Forum > Getz

[Getz] Spalanie 1,5 CRDI oraz VACUM

<< < (2/3) > >>

kosmos2011:
Wg numeracji Hyundai/Kia ten element ma numer 37343-27501.

crazykoko:
Dawno nikt nie aktualizował tematu, czyżby tak mało było użytkowników CRDI?

Mam Getza od 3 m-cy. Kupiłem go dla żony z nadzieją na ekonomie. Okazało się jednak, że sytuacja wygląda jak u kolegi w pierwszym poście. Użytkowanie auta to 70% trasa 30% miasto. Do pracy jest 20 km w jedną stronę. 15 km trasą S8/S14 i 5 km po zwykłych drogach bez świateł, więc w zasadzie płynna jazda. Na weekendy wyjazd do Łodzi na studia, więc znów 30 km trasa S8/S14 i ok. 10 km po Łodzi. Po mieście w zasadzie się nie jeździ, bo nie ma gdzie i po co :)

Po zatankowaniu do pełna i przeliczeniu przejechanych km. wychodzi spalanie na poziomie 7-7,5l.  Miałem kiedyś Citroena Picasso z 2l silnikiem, który palił w trybie mieszanym 6l ropy, a na trasie potrafił zejść do 5l. Jednak silnik 2l i dużo cięższe auto. Miesiąc temu sprzedałem Octavię z silnikiem 2l i LPG, która paliła mi w trybie mieszanym max 10l litrów gazu :(

robaszek127:
Coś za dużo pali jak na ropnika. Przecież powinien jak to diesel mnie palić od benzyny. Może gdzie pompa jest słąba i podaje za dużo paliwa. Bo nie wierze by getz palił więcej od dajmy na to popularnego 1,9TDI w passacie cięższym i większym.

crazykoko:
Jestem właśnie po tankowaniu. Przejechałem 584 km na 42 l paliwa. To daje 7,2 l/100 km. Normalnie masakra jakaś. Jazda cały czas w zakresie 2000-2500 obrotów, więc raczej ekonomicznie. Osobiście nie przekraczam w czasie jazdy 120 km/h, a żona jeździ max 90 km/h. Jak tak dalej pójdzie to trzeba się będzie pożegnać z tym autem :(

servicemen:
crazykoko,a czy coś sprawdzałeś?
Np filtr powietrza, czy hamulce nie trzymają, czujnik temperatury może przekłamuje komputer. Może gdzieś sączy się paliwo?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej