Forum > Getz

[Getz] Spalanie 1,5 CRDI oraz VACUM

(1/3) > >>

mati888811:
Witam panowie/panie,
kupiłem niedawno Getza 1,5 CRDI 12V 2004 rok , z tego co wyczytałem w necie jego spalanie powinno być około 6l. U mnie komputerek pokazał najniższe spalanie 7,7 a tak to cały czas jest powyżej. Troszkę jestem zaskoczony i zmartwiony. Dziś sprawdzałem spalanie na krótkim odcinku 8km i wieczorem wracałem drugie 8. Komputer wskazał 7,8. Rozumiem nierozgrzany silnik itp. Nie wciskam pedału do końca jadę spokojnie. Można o jakieś opinie poprosić?

Druga sprawa to pompa VACUM można dostać do niej jakiś zestaw uszczelek bo z niej mi cieknie. Pozdrawiam!

Cezary51:
Najlepiej sprawdź tankując do pełna i po jakimś czasie znowu do pełna. Proste przeliczenie i masz pewny wynik. U mnie w Elantrze 2.0 CRDI komputer też pokazuje dziwne rzeczy np.11 , 10,5, 9 a faktyczne spalanie rzadko kiedy przekracza 8 litrów. Tak się dzieje przy krótkich przejazdach poniżej 5 km i wyłącznie po mieście. Trasa 6-7.

albert:
W moim Gacku nie ma komputera, więc sprawdzam spalanie przy tankowaniu do pełna. Zimą 6,5. Przy dużych mrozach 7. Latem 6. Na trasie 5,1 do 5,3.
Patrząc na rocznik Twojego Getza, to powinien być chyba 12V, czyli trzycylindrowy.

kosmos2011:
Mati888811 napisz na PW do Administratora o poprawę profilu masz silnika 1.5 16V R3 CRDi i pamiętaj jeden problem jeden temat.

mati888811:
Pompa VACUMM gdyby ktoś chciał się bawić to tak:
Wymieniłem w pompie oring bodajże 2/55 to groszowe sprawy. Jest tam też inna część gumowa coś w stylu symering w symeringu i ona sprawia iż olej nie dostaje się do alternatora. Część tą można dostać tylko w ASO Toyota czy Hyunday i ta część wygląda tak :
http://ruspodshipnik.ru/shop/group_1155/salniki-original/toyota/salnik-1730378-29341-64130-081103-0080-az0744e-s-jubkojj-orig-toyota/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej