Forum > i30 GD

[i30] Czujniki parkowania

<< < (11/14) > >>

mkeram:
Figrob
Czy udało się zamontować oryginalny zestaw?

Adrian:
Mam problem z fabrycznymi czujnikami cofania w moim "nowym" (używanym) i30 GD CW. Auto w wersji Classic+ z 2013. 4 czujniki z tyłu. Po wrzuceniu wstecznego pojawia się od razu ciągły sygnał i na wyświetlaczu widoczny jeden pasek przy 2 środkowych czujnikach. Instalacja fabryczna. Czujniki skrajne działają normalnie - wykrywają przeszkodę i pokazują jak blisko niej jestem.

Przeczyszczenie sprężonym powietrzem daje efekt na"chwile". Przy kolejnym uruchomieniu auta problem powraca. Nie widać aby czujniki były uszkodzone mechaniczne (np po kolizji).

W związku z tym mam pytania:
1. z której strony bagażnika umieszczona jest centralka? Obstawiam lewą, bo tam jest głośniczek.
2. czy czujniki występowały w kilku wariantach i mogą być różne w zależności od wersji/roku produkcji itd?
3. czy wiązki od centralki do czujników występowały w kilku wariantach i mogą być różne w zależności od wersji/roku produkcji itd?
4. czy żeby dobrać się do czujników i je zdemontować, trzeba też zdejmować zderzak?

Jimmyl:
Witam

Gdzie w południowej Wielkopolsce znajdę porządny serwis ASO lub inny, który podjął by się założenia oryginalnych czujników cofania kompatybilne z oprogramowaniem auta rocznik auta 2012.

Adrian:
Problem rozwiązałem. Może komuś się przyda. Pojechałem do ASO. Potwierdzili, że 2 środkowe czujniki są wadliwe = do wymiany. Czujniki dodane jako akcesorium, więc objęte tylko 2 letnią gwarancją. Wymiana tylko tych 2 czujników w ASO ok 1000 zł. Ładnie podziękowałem Panom i wyszedłem.

Zdemontowałem tapicerkę bagażnika, centralka typu "chińskiego". Wcześniej zamówiłem na aliexpress centralkę z 4 czujnikami w kolorze nadwozia za ok 45 zł. Nie zauważyłem specjalnych oznaczeń na centralce fabrycznej, być może od strony przytwierdzonej do blachy coś było.

2 środkowe czujniki wypchnąłem dłonią, bez demontażu zderzaka. Czujniki do wiązki łączone są wtyczką:

Czujniki z ali miał kable tylko z wtyczką bezpośrednio do centralki. Obciąłem kabel czujnika z ali i podłączyłem do wtyku wiązki w miejsce czujnika "fabrycznego". Działał. Odciąłem wtyk od czujnika fabrycznego i przylutowałem do niego kable od czujnika z ali. Nieco powiększyłem otwór - otwornica w komplecie z centralka z ali. Wcisnąłem czujnik w zderzak. Powtórzyłem operację na drugim czujniku. Fabryczna centralka prawidłowo przekazuje sygnał dźwiękowy i pokazuje na wyświetlaczu odległość.

Koszt jednego czujnika z ali to ok 5 zł. Czas wymiany ok 30 min, bez demontażu tapicerki bagażnika.

Przypuszczam, że taką/podobną centralkę można z powodzeniem wpiąć pod komputer w aucie, jeśli ma przyłącze.

saLVe:
Cześć. Właśnie przymierzam się w najbliższych dniach do zamontowania czujników cofania, zwykłe z allegro.

--- Cytat: "dario_79" ---
Odkręcasz dwie śruby lewego plastiku
--- Koniec cytatu ---

Rozumiem, że to bez znaczenia czy lewy plastik czy prawy jeśli obie wiązki są takie same? Wyświetlacz będę chciał docelowo mieć w prawym rogu przedniej szyby.

--- Cytat: "dario_79" ---
Wyprzedzając twoje pytanie którędy przewody do czujników: odkręcasz schowki i wyjmujesz, za tylnym są otwory fabryczne (zaślepione dławikiem)
--- Koniec cytatu ---

Czy ktoś może mi konkretniej wskazać o które te fabryczne otwory chodzi? ;) Dzięki

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej