Forum > Atos / Atos Prime

Temperatura silnka

<< < (3/4) > >>

sav88:
odpowiem na wszystkie posty razem :mrgreen:

o tuż, temperatura pod czas jazdy się nie waha, zawsze jest jedna. różnica we wskazaniach zależy od temp zew (raz miałem ta 1/4, ale po przeanalizowaniu, -15 było , niskie prędkości obrotowe plus prędkość ok. 80km/h plus przedmuchy pod maska, równa się taki wynik). zasłoniłem wloty kolo chłodnicy i jest ok. Chyba będę musiał rozebrać nagrzewnice (atos jest od nowości i zawsze ogrzewanie było ok) bo to tam będzie pewnie problem. Zacząłem poszukiwania od silnika, problem leży pewnie wewnątrz kabiny. przy mrozach musiałem zamknąć obieg żeby doprowadzić do tego żeby się "spocić" w kurtce. Przy otwartym obiegu leci najwyżej cieple powietrze. Także w lato robótka będzie.

tomecom:
Gdybyś nie napisał wcześniej, że wymieniłeś termostat, to właśnie to bym poradził - pierwsza moja myśl, bo wtedy słabo działa ogrzewanie i pojawiają się takie dziwne odczyty z czujnika temperatury. Skoro czuć tylko delikatne ciepło wlatujące do kabiny to prawdopodobnie pochodzi ono z pracy silnika, ale nic ponadto. Może powinieneś też zmienić płyn chłodniczy. Niby może nie mieć tu kolosalnego znaczenia, ale pamiętam, że w moim przypadku jego kondycja miała odzwierciedlenie na wskaźniku temperatury i na tym jak szybko czuć ciepło w kabinie. Po wymianie latem rzadziej pracował wentylator, a zimą mam wrażenie, ze ciepło czuć znacznie szybciej, a nic innego przy ogrzewaniu nie robiłem. Zanim rozbierzesz pół samochodu żeby naprawiać nagrzewnicę może spróbuj z płynem. Jedno jest pewne - na pewno nie zaszkodzi, a upewnisz się, że układ jest właściwie odpowietrzony.

Vanitum:
a ja proponowałbym sprawdzić jeszcze filtry skoro są problemy z zewnętrznym obiegiem. Może coś się po prostu zasyfiło i nie jest w stanie zassać wystarczająco powietrza?

sav88:

--- Cytat: "Vanitum" ---a ja proponowałbym sprawdzić jeszcze filtry skoro są problemy z zewnętrznym obiegiem. Może coś się po prostu zasyfiło i nie jest w stanie zassać wystarczająco powietrza?
--- Koniec cytatu ---

wersja bez klimy, filtrow brak

sav88:

--- Cytat: "tomecom" ---Gdybyś nie napisał wcześniej, że wymieniłeś termostat, to właśnie to bym poradził - pierwsza moja myśl, bo wtedy słabo działa ogrzewanie i pojawiają się takie dziwne odczyty z czujnika temperatury. Skoro czuć tylko delikatne ciepło wlatujące do kabiny to prawdopodobnie pochodzi ono z pracy silnika, ale nic ponadto. Może powinieneś też zmienić płyn chłodniczy. Niby może nie mieć tu kolosalnego znaczenia, ale pamiętam, że w moim przypadku jego kondycja miała odzwierciedlenie na wskaźniku temperatury i na tym jak szybko czuć ciepło w kabinie. Po wymianie latem rzadziej pracował wentylator, a zimą mam wrażenie, ze ciepło czuć znacznie szybciej, a nic innego przy ogrzewaniu nie robiłem. Zanim rozbierzesz pół samochodu żeby naprawiać nagrzewnicę może spróbuj z płynem. Jedno jest pewne - na pewno nie zaszkodzi, a upewnisz się, że układ jest właściwie odpowietrzony.
--- Koniec cytatu ---

Jak w ogóle odpowietrza się układ? automatycznie? wystarczy otworzyć korek zbiorniczka wyrównawczego i pozwolić mu pracować na jałowym kilkanaście minut? w sumie to termostat wymieniony w warsztacie... z położenia termostatu, wnioskuje ze przynajmniej polowe płynu by wymienić trzeba było... chyba ze wlali stary...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej