Autor Wątek: [Getz] [Getz] Skrzynia biegów oraz dziwna wtyczka w panelu środkowy  (Przeczytany 4158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mały Budda2207

• Giełda
[Getz] Skrzynia biegów oraz dziwna wtyczka w panelu środkowy
« dnia: 20 Październik 2014, 21:41:20 »
Witam,
Mam Getza od początku października, więc się dopiero poznajemy. Mam dwa pytania nie związane ze sobą.
Pierwsze dotyczy odgłosów przy wrzucaniu biegów. Czy powinno być słychać odgłos podobny do przeskakującej zębatki? W poprzednim moim aucie (Tico) nie było nic słychać przy wrzucaniu biegów.
Drugie pytanie dotyczy wtyczki, jaką odkryłem przy okazji wymiany podświetlenie nawiewów. Postępując zgodnie z instrukcjami znalezionymi na forum, zdjąłem środkowy panel. U góry panelu mam trzy standardowe włączniki: światła awaryjne, światła przeciwmgielne przednie oraz tylne. Są też trzy wtyczki. Dwie białe i jedna żółta podłączone do tych włączników. Zostaje mi czwarta wtyczka, czarna. Nie jest do niczego podłączona. Wiecie może do czego można ją wykorzystać lub do czego jest potrzebna?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:27:25 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Skrzynia biegów oraz dziwna wtyczka w panelu środkowym
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Październik 2014, 15:47:28 »
Ja też miałem tico i tam skrzynia jest idealna ale też mi stukała przy zmianie biegów a pomogło wymiana oleju na nowy.
W getzie u mnie też zaczęła skrzynia zgrzytać przy zmianie z 4 na 3. Myślałem że trzeba olej zmienić ale to droga sprawa.Po przebadaniu sprawy tu mam nie jaw w tico drążek a linkę zakończoną przy skrzynia metalowo gumową tuleją. W niej właśnie guma już sparciała i gorzej wybiera biegi. Naprawiłem to wciskając w przerwy w gumie sylikon dekarski. teraz już lepiej zmienia biegi.
A co do zbędnej kostki to pewnie to do podłączenia włącznika halogenów bo podobno jest prawie gotowa instalacja do ich montażu.

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik 2014, 16:28:04 »
Wymiana oleju w skrzyni to taka podstawowa doraźna czynność, która może polepszyć jej działanie. Dlaczego? Ano dlatego, że wśród dużej rzeszy kierowców i mechaników panuje dziwne przekonanie, że oleju w skrzyni się nie zmienia. A jak się dolewa to wystarczy spracowany olej silnikowy, ewentualnie zwykły mineralny, bo to przecież tylko skrzynia i nic się nie stanie. Warto zobaczyć jaki jest poziom oleju w skrzyni i w jakim stanie on jest a następnie dolać/wymienić na coś dedykowanego o odpowiedniej specyfikacji, zgodnej z tą zawartą w książce serwisowej.

Uwaga na kreatywnych sprzedawców, którzy albo z głupoty albo z niewiedzy twierdzą, że do japońskich (w domyśle wszystko co z Azji to japońskie) skrzyń leje się ATF. Nie leje się. Leje się olej do skrzyń manualnych.

Offline Mały Budda2207

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Październik 2014, 20:19:47 »
Olej miałem sprawdzany przy okazji wymiany innych płynów. Całkiem niedawno, bo jakieś 600 km temu.
Odgłos dochodzi z wybieraka, więc może tak ma być? Wiadomo, co auto to inna skrzynia biegów. A ja jestem może trochę przewrażliwiony, bo kasy pełno wydane na zakup, a nie chcę by coś wyskoczyło, co podniesie koszty.
Jak się dostać do wybieraka od góry? Może raz tam zajrzę i zobaczę co i jak tam to wygląda.

[ Dodano: 2014-10-28, 14:45 ]
Tak po zastanowieniu, zadam pytanie nieco inaczej sformułowane, ale w temacie. Czy drążek zmiany biegów, w wybieraku daje jakieś odgłosy kiedy zmieniany jest bieg?