Forum > Matrix / ix20
[ix20] Skrzynia biegów w ix20
cepcio:
Witajcie, czy wy też może macie taki dziwny problem/zachowanie przy zmianie biegów ? A mianowicie, jeżeli chcemy szybko zmienić bieg z 1 na 2 (dynamiczne ruszanie, ale bez rwania asfaltu) "chaczy wam" bieg 2, tak jak by był tam jakiś wystający element przy dźwigni i o coś zachaczał ? Mam przebieg 4000 km i tak mam od samego początku. Przy wolnej zmianie biegów lewarkiem problem nie występuje.
irekmiecz:
Możliwe (i oby tak było) że masz nawyk z poprzedniego auta tak jak i ja miałem, z tą tylko różnicą że ja miałem problem z pierwszym biegiem gdy zbyt mocno przyciągałem lewarek do siebie. W moim mniemaniu ta skrzynia biegów pracuje tak płynnie i z właściwym oporem tak lekko że można przełączać biegi trzymając lewarek dwoma palcami :!: . Czy zaliczyłeś jazdę testową i podobny problem występował czy też nie ? Bo mój nawyk dał o sobie wyraźnie znać podczas jazdy testowej i już wtedy się zastanawiałem co jest nie tak. Kilka ruchów dźwignią i już wiedziałem że problem leży po mojej stronie.
Spróbuj delikatnie a szybko kilka razy, jeśli to nie pomoże, to udaj się do salonu i porównaj z innymi egzemplarzami, a nawet jazdy testowe bym zalecił.
Lecz jeżeli to Twoje auto okaże się "jakieś inne" to już wiesz co należy z tym zrobić. Oby nie trzeba było korzystać z gwarancji, niech ona sobie tylko jest ;-) .
larry:
Mam podobne odczucia - ale to chyba nie usterka tylko po prostu ta skrzynia tak ma.
tommii:
U mnie to samo.
cepcio:
Dzięki za odpowiedź. Wygląda to na to że ten typ tak ma.
Nawigacja
[#] Następna strona